Férméntasi

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search
Khamir

Férméntasi asalna tina basa Latén "Fervere" nu hartina ngulub (ka kulub).[1] Harti kecap tina basa Latin éta bisa dipatalikeun jeung kondisi cairan nu aya budahan atawa ngagolak.[rujukan?] Kaayaan ieu téh alatan aktivitas ragi dina ékstraksi buah.[rujukan?] Férméntasi mangrupa métoda nu geus dipikanyaho jeung dipaké ti jaman baheula.[1] Férméntasi mangrupa hiji cara pikeun ngarobah substrat jadi produk husus nu dipikahayang kalayan bantuan mikroba.[1] Biotéknologi anu basisna tina férméntasi lolobana mangrupa prosés produksi barang jeung jasa ku cara nerapkeun téknologi férméntasi atawa anu maké mikroorganismeu pikeun ngahasilkeun kadaharan jeung inuman saperti: yogurt, alkohol, cuka, sirkol, asinan, sosis, kécap, jsb.[1] Produk ieu biasana dipaké salaku inuman atawa kadaharan.[1]

Sajarah Fermentasi[édit | édit sumber]

Fermentasi nyaéta métodeu nu geus dipikanyaho jeung dipaké lila ti jaman baheula.[1] 6000 SM-4000 SM: téknologi férméntasi nyieun bir di Sumeria jeung Mesir Abad ka-14: distilasi pikeun ngahasilkeun inuman nu ngandung alkohol luhur di Cina Saméméh taun 1865: téknologi nyieun bir, anggur, keju, yogurt, jeung kadaharan séjénna salaku hasil tina prosés ferméntasi (nu pre-Pasteur) 1865-1940: téknologi produksi basa Indonésia, tapi anol, acetone, gliserol, asam organik (Pasteur era).[1]

Prinsip-prinsip Fermentasi[édit | édit sumber]

Supaya fermentasi bisa jalan Optimal, sakuduna nangetan faktor di handap ieu :

  1. Aséptis : bébas Pangotor.[2]
  1. Komposisi médium tumuwuhna.[2]
  1. Panyiangan inokulum.[2]
  1. Kultur.[2]
  1. Tahap produksi ahir[2]

Sifat Fermentasi[édit | édit sumber]

1. Aérob (Butuh ayana oksigen) [2]

2.Anaerob (teu butuh kana oksigen)[2]

Referensi[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g Nurcahyo, heru. 2011. Diktat Bioteknologi. YOgyakarta: UNY
  2. a b c d e f g Bioteknologi Fermentasi
Nulis.jpg