Fragmen buana

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Fragmen kerak buana, sawaréh sinonim sareng Mikrobuana, mangrupikeun potongan-potongan buana anu rusak ti massa buana utama pikeun ngabentuk kapuloan anu béda-béda, sering sababaraha ratus kilométer ti tempat asalna. Sadaya buana mangrupikeun potongan; istilah "fragmen buana" sareng "mikrobuana" biasana diwatesan pikeun anu langkung alit ti Australia, nyandak Australia konvensional salaku buana pangleutikna. Aranjeunna henteu kanyahoan ngandung kraton atanapi sempalan kraton. Potongan kraton kalebet sababaraha gunung jero laut sareng Dataran luhur jero laut. [1]

Sababaraha Mikrobuana nyaéta serpihan Gondwana atanapi buana kraton kuna; ieu kalebet Madagaskar; Dataran luhur Mascarene kalér; anu kalebet Seychelles; pulo Timor, jsb. Pulo sanésna, sapertos sababaraha dina Laut Karibia, diwangun kalolobaan na batu granit, tapi sadaya buana ngandung duanana kerak granit atanapi basaltik, sareng teu aya garis anu ngabagi jelas antara pulo sareng mikrobuana handapeun definisi. Dataran luhur Kerguelen mangrupikeun propinsi anu gedé anu dibentuk ku tempat panas gunung bitu; Nanging, éta aya hubungannana sareng peupeus Gondwana sareng mangrupikeun di luhur cai, janten éta dianggap mikrobuana, sanaos sanés réplika buana. Pulo hotspot sanés sapertos Islandia sareng Hawaii dianggap sanéa mikrobuana atanapi popotongan buana. Henteu sadayana pulo dianggap mikrobuana; Pulo Inggris, Sri Langka, Kalimantan, Newfoundland, contona, masing-masing aya dina rak buana anu bersebelahan, dipisahkeun ti daratan ku laut pedalaman anu ngabanjiran marginna.

Sababaraha pulo di Nusantara Indonésia wétan dianggap fragmen buana, sanaos sebutan ieu kontrovérsial. Ieu kalebet Sumba, Timor (Nusa Tenggara), Pulo Banggai-Sulu (Sulawesi), Obi, Bacan kidul, sareng komplex Buru-Séram-Ambon (Maluku).

Réferénsi[édit | édit sumber]

  1. LLC, Revolvy. ""Continental fragment" on Revolvy.com". www.revolvy.com. Diakses tanggal 2019-11-24.