Géndol

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Géndol/Impun
Guppy-Male-and-Female.JPG
Géndol jalu (kenca), géndol bikang (katuhu)
Status konservasi
Secure
Klasifikasi ilmiah
Karajaan:
Filum:
Kelas:
Ordo:
Kulawarga:
Génus:
Spésiés:
P. reticulata
Ngaran binomial
Poecilia reticulata
Peters, 1859
Sinonim

Acanthocephalus guppii
A. reticulatus
Girardinus guppii
G. petersi
G. poeciloides
G. reticulatus
Haridichthys reticulatus
Heterandria guppyi
Lebistes poecilioides
L. reticulatus
Poecilia poeciloides
Poecilioides reticulatus

Géndol;impun (Poecilia reticulata) nyaéta sebutan pikeun lauk laleutik nu asalna tina kulawarga poeciliidae.[1] Ilahar hirup di susukan, kulah, rawa, ogé lauk laut laleutik nu hirup dimuara sok disebut géndol atawa impun.[1] Géndol bisa hirup dina cai kiruh, hérang, malahan cai nu kakeunaan ku polusi ogé géndolmah masih kénéh bisa hirup.[2][3][4] Géndol sok dimangpaatkeun pikeun nyieun goréngan/péyék, lauk hias, deungeun sangu, parab lauk, jeung sajabana.[4]

géndol ti susukan Ciliwung géndol jaluna aya di tengah

Di daérah nu mibanda usaha tambak mah, géndol;impun téh kagolongkeun hama lantaran jadi vektor nu mawa wabah panyakit ka pangeusi tambak.[5]

Mijahkeun[édit | édit sumber]

Sanajan géndol loba kapanggih di kamalir-kamalir nu aya caian atawa kulah, géndol ogé bisa di pijahkeun, carana :[2]

  1. Sayagikeun bak atawa wadah tina témbokan atawa fiber glass kurang leuwih saméter ka saméter
  2. Eusian cai kurang lewih jerona 25-40 cm
  3. Pilih impun piindungeun nu gendut sarta buntet pangawakana, sangkan endogna loba
  4. Jaluna dipilih nu lempay sarta lincah tur gesit dina ngojayna
  5. Teundeun wadah pamijahan dinu iuh ulah kasorot panonpoé langsung, dina suhu cai 24-29 darajat C.
  6. Abruskeun géndol nu rek dipijahkeun kana wadah, badinganna 1 indung géndol 2 jaluna
  7. Dina sawadah pamijahan bisa diasupkeun 15 siki
  8. Nincak kana 4-6 poé lauk bikangna geus mimiti éndogan, 5-7 poé ti ngendog bakal megar jadi larva nu loba jumlahna
  9. Geuwat pisahkeun indung jeung bapana tina larva nu kakara megar, mun henteu sok dihakanan deui ku manéhna
  10. Paraban ku bakatul atawa huut lembut
  11. Ieu larva bakal jadi impun dina umur 1-6 bulan, sarta bisa dipanén.[2]

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. a b Indah, Putra. Ragam Jenis Ikan Hias Air Tawar Populer: Aneka jenis ikan air tawar hias yang populer di masyarakat. Jakarta2014: Putra Ayu. ISBN '- Check |isbn= value (bantuan). Diakses tanggal 9 Nopember 2019. 
  2. a b c Bachtiar & Tim Lentera, Ir. Yusuf. Menghasilkan Pakan Alami untuk Ikan Hias. Jakarta2014: AgroMedia. ISBN 9789793357683. Diakses tanggal 9 Nopember 2019. 
  3. Baik, Pidi. Drunken Mama. Jakarta2009: DAR! Mizan. ISBN 9789797529529. Diakses tanggal 9 Nopember 2019. 
  4. a b Pelestarian, Balai. jurnal penelitian sejarah dan budaya. Bandung2014: Balai Pelestarian Sejarah dan Nilai Tradisional Bandung, Departemen Kebudayaan dan Pariwisata. ISBN '- Check |isbn= value (bantuan). Diakses tanggal 9 Nopember 2019. 
  5. Heryadi Sutisna, MS. & Ratno Sutarmanto, Ir. Dedy. Pembenihan Ikan Air Tawar. Jakarta2014: Kanisius. ISBN 9789794973523. Diakses tanggal 9 Nopember 2019. 
Nulis.jpg