Rawa

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh

Rawa nyaéta taneuh kakeueum cai anu lumangsung terus atawa usuman ngarembet alatan drainase sarta mibanda ciri husus dina fisika, kimia jeung biologis.

Harti séjén ti rawa nu sagala taneuh bécék jieunan alam, atawa jieunan manusa-dijieun ku Pergaulan cai seger jeung cai laut, permanén atawa samentara, kaasup wewengkon laut dina cai kurang ti genep méter di pasang nu rawa pasang surut jeung taneuh turun. Rawa-rawa, nu mibanda pinuh ku gizi, mangrupa harta gudang ékologis keur rupa-rupa kahirupan mahluk hirup. Rawa-rawa ogé disebut "nungamersihan alamiah", sabab rawa nu boga fungsi pikeun nyegah polusi atawa kontaminasi lingkungan alam. Pikeun alesan éta, rawa boga nilai luhur dina watesan ékonomi, budaya, lingkungan jeung sajabana, ngarah lingkungan lemah nu aya leutakna kudu tetep dipiara.

Ramsar Perjangjian mangrupa kasapukan ngeunaan rawa-rawa nu dianggap penting internasional, nu mibanda harti minangka tempat ancik manuk cai. Tujuan kasapukan nyaéta pikeun nyegah karuksakan ka rawa beuki dirusak, nilai luhur dina watesan ékonomi, budaya, elmu pangaweruh jeung salaku sumber lalampahan.

Nagara nu bakal jadi anggota dina pajangjian Ramsar kudu ngadaptar tempat rawa di wewengkonna kana "daptar ranca penting internasional", nu biasana disebut "daptar Ramsar". nagara anggota boga kawajiban teu ngan ka panyalindungan tina rawa nu kadaptar, tapi ogé ngembangkeun rencana proyék tingkat luhur pamaréntah ngagunakeun rawa sacara bijaksana.

Sumber[édit | édit sumber]


Nulis.jpg