Bakatul

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search
Bakatul béas

Bakatul nyaéta kulit béas anu pangluarna hasil tina mangsa ngolah paré sangkan jadi béas wanguna mah kawas tipung [1][2], tempona ngagiling paré jirangan kahiji ngahasilkeun hampas tina paré téh taya lian huut badag (cangkang paré) olahan jirangan ka duana ngahasilkeun hampas huut lembut (dedak) sedengkeun olahan anu katiluna ngahasilkeun béas jeung bakatul.[3] Ngolah parė bisa ngaliwatan digiling atawa ditutu.[3]

Gampang hapeuk[édit | édit sumber]

Bakatul téh mangrupa salah sahiji bahan kadaharan anu kaayaana gampang hapeuk iéu ku alatan ayana zat racun aflatoksin anu dihasilkeun tina supa aspergillus flavous.[4] Ku alatan kitu bakatul kudu diteundeun dina kulkas sangkan henteu gancang hapeuk ku lantaran asup angin anu ngabalukarkeun oksidasi.[4] Bisa ogé sangkan leuwih awét mangsa diteundeun bakatul téh saméméhna kudu digaringkeun heula, bisa maké mesin atawa dipoé dihéar-héar, kandungan cai dina bakatul mimitina kurang leuwih 13,36%, tuluy digaringkeun nepika sésana 4.83%.[4]

Kagunaan Bakatul[édit | édit sumber]

Ilaharna bakatul téh dimangpaatkeun pikeun campuran parab ingon-ingon [5][6], tapi kiwari bakatul aya ogé nu ngamangpaatkeun pikeun bahan campuran nyieun kuéh jeung roti sagigireun bisa nambahan nutrisi ogé kuéh atawa roti beunang nyampuran bakatul téksturna méh sarua jeung roti gandum[3][7], bakatul mibanda kandungan protéin, asam folat, mineral, serat, tur vitamin kayaning B1, B2, B12, E jeung C.[8]

Tutumbu kaluar[édit | édit sumber]

  1. Mangpaat bakatul pikeun kaséhatan kulit
  2. Bakatul bahan pangan anu séhat tur nyéhatkeun

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. Bakatul nyaéta
  2. (id)"Budidaya Belut di Berbagai Wadah". M. Fajar Junariyata ,Trias Qurnia Dewi. Diakses tanggal 19 April 2017. 
  3. a b c (id)"Berbagi Rahasia Usaha Di Masa Sulit". Grasindo. Diakses tanggal 18 April 2017. 
  4. a b c Google books(id)"Bekatul; Makanan yang Menyehatkan". Letkol TNI (purn) dr. Yusuf Nursalim (dr. Liem) & Dra. Zalni Yetti Razali, MPd. Diakses tanggal 18 April 2017. ISBN 979-006-066-1
  5. "Kiat Sukses Penggemukan [[Sapi]] Potong". Alif S.M. Diakses tanggal 18 April 2017.  Wikilink embedded in URL title (bantuan)
  6. (id)"Panduan Beternak Itik Petelur secara Intensif". Elang Ilik Martawijaya, Eko Martanto, & Netti Tinaprilla. Diakses tanggal 19 April 2017. 
  7. "Usaha Pembibitan Belut di Lahan Sempit". M. Fajar Junariyata. Diakses tanggal 18 April 2017. 
  8. "Healthy Happy Family by Farah Quinn". Gramedia Pustaka Utama. Diakses tanggal 19 April 2017. 
Nulis.jpg