Gending karesmén

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

[1][2]Gending karesmén nyaéta pagelaran drama anu dialog-dialogna ditembangkeun atawa dikawihkeun, dibarengan gerak ibing, dipirig ku tatabeuhana.[3] Anu dimaksud tatabeuhana téh nyaéta pirigan gamelan (karawitan) anu diluyukeun jeung pangabutuh téks carita anu dipidangkeun.[4]

Nurutkeun M. Atje Salmun (M.A. Salmun), nu mimiti maké istilah gending karesmén téh nyaéta R. Machyar Angga Kusumadinata dina Kongrés Basa Sunda ka-2 taun 1927 anu dilaksanakeun di Societeit Ons Genoegen (kiwari Yayasan Pusat Kebudayaan) (YPK) Bandung.[5] Dina kamekaran kiwari, teu saeutik gending karesmén anu geus direkam tiasa disimpen wae kana kasét, upamana waé ”Gending Karesmén Lutung Kasarung” beunang Sayudi. Upama rék mintonkeun éta gending karesmén, kasét téh kari diputer, tuluy baé dipagelarkeun. Tangtu baé dina pintonan anu ngan ukur nunutur sora kasét mah, palakuna teu kudu ngapalkeun dialog anu ditembangkeun atawa dikawihkeun téa. Paling-paling pepeta, némbongkeun ékspresi beungeut, jeung bloking (pundah-pindah tempat, jeung sajabana).[6]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. "Gending Karesmen-Dinas Pariwisata dan Kebudayaan Provinsi Jawa Barat". www.disparbud.jabarprov.go.id. Diakses tanggal 2019-11-23. 
  2. Meithawati, Rieza Utami (2017-12-08). "REFLEKSI PEREMPUAN SUNDA DALAM NOVEL SUNDA SUNDA". METASASTRA: Jurnal Penelitian Sastra 1 (1): 91. doi:10.26610/metasastra.2008.v1i1.91-100. ISSN 2503-2127. http://dx.doi.org/10.26610/metasastra.2008.v1i1.91-100. 
  3. Rahayu Tamsyah, Spk, Budi (1999). Kamus Istilah Tata Basa Jeung Sastra Sunda. Pustaka Setia. 
  4. {{cite journal|last1=Rahimakumulloh |first1=Sanjani |date=Oktober 2015 |title=Pendidikan Karakter dalam Naskah Gending Karesmen Si Kabayan Jeung Raja Jimbul Karya Wahyu Wibisana (Kajian Struktur dan Psikosastra) |url=http://download.portalgaruda.org/article.php?article=448733&val=8434&
  5. Abdullah, Tatang; Hidayat, I. Syarief; Hardjasaputra, A. Sobana; Sumardjo, Jakob. "Gending Karesmen: Teater Tradisional Ménak di Priangan 1904-1942". Panggung 23 (3): 302. https://simlitmas.isbi.ac.id/e-jurnal/index.php/panggung/article/view/143. Diakses pada 30 November 2017. 
  6. Rahayu Tamsyah, Spk, Budi (1996). Pangajaran Sastra Sunda. Pustaka Setiaa. 


Arjuna Wayang.jpg