Gending karesmén

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh

Gending karesmén nyaéta pagelaran drama anu dialog-dialogna ditembangkeun atawa dikawihkeun, dibarengan gerak ibing, dipirig ku tatabeuhan.[1] Anu dimaksud tatabeuhan téh nyaéta pirigan gamelan (karawitan) anu diluyukeun jeung pangabutuh téks carita anu dipidangkeun.[2]

Nurutkeun M. Atje Salmun (M.A. Salmun), nu mimiti maké istilah gending karesmén téh nyaéta R. Machyar Angga Kusumadinata dina Kongrés Basa Sunda ka-2 taun 1927 anu dilaksanakeun di Societeit Ons Genoegen (kiwari Yayasan Pusat Kebudayaan) (YPK) Bandung.[3] Dina kamekaran kiwari, teu saeutik gending karesmén anu geus direkam kana kasét, upamana waé ”Gending Karesmén Lutung Kasarung” beunang Sayudi. Upama rék mintonkeun éta gending karesmén, kasét téh kari diputer, tuluy baé dipagelarkeun. Tangtu baé dina pintonan anu ngan ukur nunutur sora kasét mah, palakuna teu kudu ngapalkeun dialog anu ditembangkeun atawa dikawihkeun téa. Paling-paling pepeta, némbongkeun ékspresi beungeut, jeung blocking (pundah-pindah tempat, jeung sajabana).[4]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Rahayu Tamsyah, Spk, Budi (1999). Kamus Istilah Tata Basa Jeung Sastra Sunda. Pustaka Setia. 
  2. {{cite journal|last1=Rahimakumulloh |first1=Sanjani |date=Oktober 2015 |title=Pendidikan Karakter dalam Naskah Gending Karesmen Si Kabayan Jeung Raja Jimbul Karya Wahyu Wibisana (Kajian Struktur dan Psikosastra) |url=http://download.portalgaruda.org/article.php?article=448733&val=8434&
  3. Abdullah, Tatang; Hidayat, I. Syarief; Hardjasaputra, A. Sobana; Sumardjo, Jakob. "Gending Karesmen: Teater Tradisional Ménak di Priangan 1904-1942". Panggung 23 (3): 302. https://simlitmas.isbi.ac.id/e-jurnal/index.php/panggung/article/view/143. Diakses pada 30 November 2017. 
  4. Rahayu Tamsyah, Spk, Budi (1996). Pangajaran Sastra Sunda. Pustaka Setiaa. 


Arjuna Wayang.jpg