Glukagon

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
glucagon
Glucagon- 1GCN.jpg
Identifiers
AliasesGlucagonGCG(53-81)HSQGTFTSDYSKYLDSRRAQDFVQWLMNTglucagonumglucagoneglucagon recombinant
External IDsGeneCards: [1]
RNA expression pattern
PBB GE GCG 206422 at fs.png
More reference expression data
Orthologs
SpeciesHumanMouse
Entrez
Ensembl
UniProt
RefSeq (mRNA)

n/a

n/a

RefSeq (protein)

n/a

n/a

Location (UCSC)n/an/a
PubMed searchn/an/a
Wikidata
View/Edit Human

Glukagon nyaéta hormon péptida, dihasilkeun ku sél alfa tina pankréas. Gawéna pikeun ngangkat kadar glukosa jeung asam lemak dina aliran getih, sarta dianggap hormon katabolik utama dina awak.[1] Ieu hormon ogé dipaké pikeun natambaan sababaraha kasakit. Pangaruhna sabalikna ti insulin, anu nurunkeun kadar glukosa ékstrasélular.[2]

Pankréas ngaluarkeun glukagon nalika kadar insulin (jeung sacara teu langsung glukosa) dina saluran getih kurang teuing. Glukagon ngabalukarkeun haté ngarobah simpenan glikogén jadi glukosa nu dileupaskeun kana aliran getih.[3] Sabalikna, luhurna kadar glukosa-getih ngarangsang sékrési insulin. Insulin ngamungkinkeun glukosa bisa dicokot jeung dipaké ku jaringan depénden-insulin. Ku kituna, glukagon jeung insulin téh bagian tina sistem eupan balik nu ngajaga stabilna kadar glukosa-getih. Glukagon ngundakkeun dikaluarkeunana énergi; loba dikaluarkeun nalika setrés.[4] Glukagon asup kana kulawarga sékrétin hormon.

Baca ogé[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Voet D, Voet JG. (2011). Biochemistry (4th ed.). New York: Wiley. 
  2. Biology. San Francisco: Benjamin Cummings. 2002. ISBN 978-0-8053-6624-2. 
  3. Orsay J (2014). Biology 1: Molecules. Examkrackers Inc. p. 77. ISBN 978-1-893858-70-1. 
  4. "Minireview: Glucagon in stress and energy homeostasis". Endocrinology 153 (3): 1049–54. March 2012. doi:10.1210/en.2011-1979. PMC 3281544. PMID 22294753. http://www.pubmedcentral.nih.gov/articlerender.fcgi?tool=pmcentrez&artid=3281544. 


Nulis.jpg