Glukagon

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
GCG
Glucagon- 1GCN.jpg
Available structures
PDBHuman UniProt search: PDBe RCSB
Identifiers
AliasesGCG, GLP1, GLP2, GRPP, GLP-1, GLP, glucagon, proglucagon
External IDsOMIM: 138030 HomoloGene: 136497 GeneCards: GCG
RNA expression pattern
PBB GE GCG 206422 at fs.png
More reference expression data
Orthologs
SpeciesHumanMouse
Entrez
Ensembl
UniProt
RefSeq (mRNA)

NM_002054

n/a

RefSeq (protein)

NP_002045

n/a

Location (UCSC)n/an/a
PubMed search[1]n/a
Wikidata
View/Edit Human

Glukagon nya éta hormon péptida, dihasilkeun ku sél alfa tina pankréas. Gawéna pikeun ngangkat kadar glukosa jeung asam lemak dina aliran getih, sarta dianggap hormon katabolik utama dina awak.[2] Ieu hormon ogé dipaké pikeun natambaan sababaraha kasakit. Pangaruhna sabalikna ti insulin, anu nurunkeun kadar glukosa ékstrasélular. [3]

Pankréas ngaluarkeun glukagon nalika kadar insulin (jeung sacara teu langsung glukosa) dina saluran getih kurang teuing. Glukagon ngabalukarkeun haté ngarobah simpenan glikogén jadi glukosa nu dileupaskeun kana aliran getih.[4] Sabalikna, luhurna kadar glukosa-getih ngarangsang sékrési insulin. Insulin ngamungkinkeun glukosa bisa dicokot jeung dipaké ku jaringan depénden-insulin. Ku kituna, glukagon jeung insulin téh bagian tina sistem eupan balik nu ngajaga stabilna kadar glukosa-getih. Glukagon ngundakkeun dikaluarkeunana énergi; loba dikaluarkeun nalika setrés.[5] Glukagon asup kana kulawarga sékrétin hormon.

Baca ogé[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. "Human PubMed Reference:". 
  2. Voet D, Voet JG. (2011). Biochemistry (4th ed.). New York: Wiley. 
  3. Biology. San Francisco: Benjamin Cummings. 2002. ISBN 978-0-8053-6624-2. 
  4. Orsay J (2014). Biology 1: Molecules. Examkrackers Inc. p. 77. ISBN 978-1-893858-70-1. 
  5. "Minireview: Glucagon in stress and energy homeostasis". Endocrinology 153 (3): 1049–54. March 2012. doi:10.1210/en.2011-1979. PMC 3281544. PMID 22294753. http://www.pubmedcentral.nih.gov/articlerender.fcgi?tool=pmcentrez&artid=3281544. 


Nulis.jpg