Gurun Taklamakan

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Gurun Taklamakan
Taklamakan desert.jpg
Kamandang tina Gurun Taklamakan
Géografi
Koordinat38°54′N 82°12′E / 38.9°N 82.2°E / 38.9; 82.2Koordinat: 38°54′N 82°12′E / 38.9°N 82.2°E / 38.9; 82.2
Ngaran Tionghoa
Tionghoa Tradisional 塔克拉瑪干沙漠
Tionghoa Basajan 塔克拉玛干沙漠
Ngaran dina Basa Dungan
DunganТакәламаган Шамә
Ngaran dina Basa Uyghur
Uyghur
تەكلىماكان قۇملۇقى

Gurun Taklamakan atawa Taklimakan (Tionghoa: 塔克拉玛干沙漠, Takelamagan Shamo; Uighur: تەكلىماكان قۇملۇقى) nyaéta gurun di Asia Tengah, di Républik Rahayat Tiongkok. Gurun ieu wawatesan jeung Pagunungan Kunlun di kidul jeung Pagunungan Pamir jeung Tian Shan (Gunung Imeon kuna) di kulon jeung kalér.

Étimologi[édit | édit sumber]

Loba panalungtik anu satuju yén kecap makan téh asalna tina basa Pérsia anu ngandung harti tempat, sedengkeun Takla mah hartina can jelas. Aya kamungkinan kecap éta mangrupa kecap injeuman Uyghur tina basa Persia, hartina "ninggalkeun sorangan / kaluar / tinggaleun, ngaleupaskeun, ninggalkeun" + makan.[1][2] Pajéntréan séjén anu leuwih asup akal nunjukkeun yén kecap éta asalna tina basa Turki, taqlar makan, anu hartina "tempat rungkadan".[3][4] Panalungtik Cina Wang Guowei jeung Huang Wenbi matalikeun ngaran éta jeung Tocharians, jelema légendaris di Lebak Tarim, migawé harti "Taklamakan" sarua jeung "Tocharistan".[5]

Sedengkeun ceuk étimologi tradisional, mibanda harti "Tempat Tanpa Balik", leuwih ilahar dihartikeun salaku "nalika Anjeun asup, mangka Anjeun ti bisa kaluar" atawa sarupaning éta.[6][7][8][9]

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]

Koordinat: 38°53′28″N 82°10′40″E / 38.89111°N 82.17778°E / 38.89111; 82.17778{{#coordinates:}}: cannot have more than one primary tag per page

Emoji u1f30e.svg
  1. Pospelov, E. M. (1998). Geograficheskiye nazvaniya mira. Moscow. p. 408. 
  2. Jarring, Gunnar (1997). "The Toponym Takla-makan". Turkic Languages 1: 227–40. 
  3. Tamm (2011), p. 139.
  4. "Takla Makan Desert at TravelChinaGuide.com". Diarsipkan dari versi asli tanggal 2008-10-25. Diakses tanggal 2008-11-24.  But see Christian Tyler, Wild West China, John Murray 2003, p.17
  5. Yao, Dali (2019). "Origin and meaning of the name "Taklamakan" [塔克拉玛干之名的起源与语义"] (dalam bahasa zh). Wenhui Xueren 408. http://www.globalview.cn/html/culture/info_34447.html. 
  6. Golden, Peter B. (14 January 2011). Central Asia in World History. Oxford University Press. p. 16. ISBN 9780199722037. 
  7. Hobbs, Joseph J. (14 December 2007). World Regional Geography (6th ed.). Wadsworth Publishing Co Inc. p. 368. ISBN 978-0495389507. Diarsipkan dari versi asli tanggal 19 February 2017. Diakses tanggal 5 December 2016. 
  8. Baumer, Christoph (2008-06-30). Traces in the Desert: Journeys of Discovery Across Central Asia. B. Tauris & Company. p. 141. ISBN 9780857718327. Diarsipkan dari versi asli tanggal 2017-02-19. Diakses tanggal 2016-12-05. 
  9. Hopkirk, Peter (1 November 2001). Foreign Devils on the Silk Road: The Search for the Lost Treasures of Central Asia. Oxford University Press. p. 12. ISBN 978-0192802118. Diarsipkan dari versi asli tanggal 19 February 2017. Diakses tanggal 5 December 2016.