Hampal

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Hampal
Hampal macrol 101016-7858 mp.JPG
Adungan, Hampala macrolepidota
ti susukan Pesaguan, Tumbang Titi, Ketapang
Status konservasi
Klasifikasi ilmiah
Karajaan:
Filum:
Kelas:
Ordo:
Kulawarga:
Génus:
Spésiés:
H. macrolepidota
Ngaran binomial
Hampala macrolepidota
Kuhl & van Hasselt in van Hasselt, 1823[1]
Sinonim
  • Capoëta macrolepidota Cuvier & Valenciennes, 1842[2]
  • Hampala macrolepidota Bleeker, 1860[3]
  • Barbus hampal Gunther, 1868

Hampal (Hampala macrolepidota) nyaéta lauk darat nu asalna tina kulawarga ‘’Cyprinidae’’. [4] [5]Di Sumatra ieu lauk sok disebut ogé sebarau hutan, panjang awakna 1 inchi atawa 25 cm.[5][6] Ieu lauk tacan aya nu ngabudidayakeun, pikeun nyumponan pangabutuh lauk ieu masih kénéh ngandelkeun beubeunangan ngala ti wahangan.[5][7]


Ciri mandiri[édit | édit sumber]

Pangawakana panjang, lonyod sarta awakna ipis.[5] Dina palebah beuteung aya gurat kelirna kopi, manjang tina punduk nepi ka handapeun beuteung.[5] [6] Cécépétna mibanda kelir semu koneng, dina palebah puhu cécépét buntutna aya gurat hideung nu ngalangkang.[5] Karesepna ngakan lukut sarta lauk-lauk nu laleutik, sakapeung ogé nyerang lauk séjén. [8] [5] Hirup dina cai hirup (ngalir) ngabring sabatur-batur, dina saabringan aya kana 50 sikina. [8] Sisitna bodas ngagurilap, cécépét palebah beuteungna semu beureum.[9] Loba kapanggih hirup di kamalir sawah, susukan leutik, atawa kulah. [8][9]


Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. van Hasselt, J.C. 1823. Uittreksel uit een’ brief van den Heer J.C. van Hasselt, aan den Heer C.J. Temminck, geschreven uit Tjecande, Residentie Bantam, den 29sten December 1822. Algemeene Konst- en Letterbode, voor het jaar 1823, Deel II(35): 130-33.
  2. Cuvier, G. & A. Valenciennes. 1842. Histoire Naturelle des Poissons, to. XVI: 280. Paris :Chez F. G. Levrault.
  3. Bleeker, P. 1860. Ichthyologiae Archipelagi Indici Prodromus vol II Cyprini: 308. Bataviae: Typis Langei &soc. (terj. Ingg.)
  4. Shaharom, Faizah. Fish Parasites of Lake Kenyir, Peninsular Malaysia. University of amsteram2012: Penerbit UMT. ISBN 9789670524047. Diakses tanggal 8 Nopember 2019. 
  5. a b c d e f g Satyani Lesmana, Darti. Ensiklopedia Ikan Hias Air Tawar. Jakarta2015: Satyani Lesmana. ISBN 9789790026742. Diakses tanggal 8 Nopember 2019. 
  6. a b Cahyono, Ir. Bambang. Budi Daya Ikan Di Perairan Umum. Jakarta2012: Kanisius. ISBN 9789796729968. Diakses tanggal 8 Nopember 2019. 
  7. A. Costa-Pierce, Otto Soemarwoto, Barry. Reservoir Fisheries and Aquaculture Development for Resettlement in IndonesiaThe Fishes of the Indo-Australian Archipelago, Lieven Ferdinand de Beaufort. University of amsteram1990: Ganeca. ISBN 9789711022501. Diakses tanggal 8 Nopember 2019. 
  8. a b c Md Naim, Mardiana Idayu Ahmad, Darlina. Documenting Indigenous Knowledge In Science, Technology and Innovation (Penerbit USM). University sains Malaysia2012: Penerbit USM. ISBN 9789674612009. Diakses tanggal 8 Nopember 2019. 
  9. a b Carl Wilhelm Weber, Lieven Ferdinand de Beaufort, Max Wilhelm Carl Weber, Max. The Fishes of the Indo-australian Archipelago, Volume 1The Fishes of the Indo-Australian Archipelago, Lieven Ferdinand de Beaufort. University of amsteram1911: Ganeca. ISBN '- Check |isbn= value (bantuan). Diakses tanggal 8 Nopember 2019. 
Nulis.jpg