Handarusa

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Handarusa
Klasifikasi ilmiah
Karajaan: Plantae
Divisi: Magnoliophyta
Kelas: Magnoliopsida
Order: Lamiales
Kulawarga: Acanthaceae
Génus: Justicia
Ngaran binomial
Justicia gendarussa
Burm.f.
Sinonim

Gendarussa vulgaris

Handarusa nyaéta ngaran tutuwuhan ubar anu biasa hirup di semak, umumna dipelak minangka tutuwuhan ubar atawa tumuwuh liar di leuweung jeung sisi walungan.[1] Di Jawa ieu tutuwuhan téh tumuwuh di dataran anu luhurna 1 - 500 méter dpl.[1] Tumuwuhna ajeg, jangkungna bisa nepi ka 2 méter, tur loba régangna.[1] Régang anu ngora kénéh warnana bungur kolot, sarta lamun geus kolot warnana jadi coklat hérang.[1] Daun cicingna pahareup-hareup, mangrupa daun tunggal anu wangunna lansét kalayan panjang 5 nepi ka 20 cm, rubakna 1 nepi ka 3,5 cm, sisina rata, tungtung daun seukeut, warnana héjo kolot.[1] Kembangna laleutik warnana bodas atawa pasagi lalutik anu nyusun dina runtuyan malai anu nguncup, rambutna sumebar sarta kaluar tina kélék daun atawa tungtung pakangna.[1] Buahna buleud panjang.[1] Sajaba anu miboga watang hideung sakumaha anu loba dipikawanoh, aya ogé handarusa anu watangna héjo.[1] Handarusa ngandung zat justicin, minyak atsiri, kalium sarta alkaloid anu rada aya racunan.[1] Bagian tangkal anu mindeng dimangpaatkeun nyaéta daunna.[2] Rasana has, rada lada, haseum, sarta kesed.[2] Dumasar pangalaman, handarusa dipercaya bisa mantuan ngalancarkeun peredaran getih, ogé minangka ubar seueul sarta antirematik.[2]

Referensi[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g h i Gandarusa (id) (Diakses ping 10 November 2011)
  2. a b c Gandarusa (id) (Diakses ping 10 November 2011)

Tutumbu Kaluar[édit | édit sumber]