Handarusa

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Handarusa
Justicia gendarussa W IMG 3103.jpg
Klasifikasi ilmiah
Karajaan:
Divisi:
Kelas:
Ordo:
Kulawarga:
Génus:
Ngaran binomial
Justicia gendarussa
Sinonim

Gendarussa vulgaris

Handarusa nyaéta ngaran tutuwuhan ubar anu biasa hirup di semak, umumna dipelak minangka tutuwuhan ubar atawa tumuwuh liar di leuweung jeung sisi walungan.[1] Di Jawa ieu tutuwuhan téh tumuwuh di dataran anu luhurna 1 - 500 méter dpl.[1] Tumuwuhna ajeg, jangkungna bisa nepi ka 2 méter, tur loba régangna.[1] Régang anu ngora kénéh warnana bungur kolot, sarta lamun geus kolot warnana jadi coklat hérang.[1] Daun cicingna pahareup-hareup, mangrupa daun tunggal anu wangunna lansét kalayan panjang 5 nepi ka 20 cm, rubakna 1 nepi ka 3,5 cm, sisina rata, tungtung daun seukeut, warnana héjo kolot.[1] Kembangna laleutik warnana bodas atawa pasagi lalutik anu nyusun dina runtuyan malai anu nguncup, rambutna sumebar sarta kaluar tina kélék daun atawa tungtung pakangna.[1] Buahna buleud panjang.[1] Sajaba anu miboga watang hideung sakumaha anu loba dipikawanoh, aya ogé handarusa anu watangna héjo.[1] Handarusa ngandung zat justicin, minyak atsiri, kalium sarta alkaloid anu rada aya racunan.[1] Bagian tangkal anu mindeng dimangpaatkeun nyaéta daunna.[2] Rasana has, rada lada, haseum, sarta kesed.[2] Dumasar pangalaman, handarusa dipercaya bisa mantuan ngalancarkeun peredaran getih, ogé minangka ubar seueul sarta antirematik.[2]

Referensi[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g h i Gandarusa (id) (Diakses ping 10 November 2011)
  2. a b c Gandarusa (id) (Diakses ping 10 November 2011)

Tutumbu Kaluar[édit | édit sumber]