Hayam pelung

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Hayam pelung nyaéta hayam asli ti wewengkon Jawa Barat, utamana di wewengkon Cianjur.[1] Ngaran hayam pelung asalna tina basa Sunda Mawelung atawa Melung anu hartina bingkeng, alatan dina nyoara ngahasilkeun sora bingkeng, ogé alatan hayam pelung miboga beuheung anu panjang dina mungkas sorana kalayan posisi bingkeng.[2] Dina kamekaranana, ayeuna hayam pelung geus sumebar di sagala rupa wewengkon di Indonesia.[1] Hayam pelung téh kaasup kana jenis hayam buras, nyaéta hayam pituin ti Indonésia.[1] Ditilik tina wangunna mah rék méh sarua jeung hayam buras séjénna, ngan aya sawatara hal anu ngabédakeunana.[1] Awak hayam pelung leuwih badag, tegep sarta cangker.[1] Biasana suku hayam pelung leuwih badag sarta boga warna hideung semu biru.[1] Buluna leuwih hérang, umumna warna hayam pelung nyaéta campuran antara hideung jeung beureum atawa campuran antara konéng jeung bodas atawa campuran héjo.[1] Hayam pelung miboga jenggér tunggal, wangun jenggerna leuwih badag, kandel sarta ajeg, sanajan aya sawaréh hayam pelung anu miboga ogé jenggér dengdék, warnana beureum.[1] Sora hayam pelung leuwih aya laguan sarta leuwih panjang batan sora hayam buras séjénna.[1]
Ngaran kotok pelung asalna ti basa Sunda Mawelung atawa Melung anu hartina bingkeng, alatan dina berkokok ngahasilkeun sada bingkeng ogé alatan kotok pelung mibanda beuheung anu panjang dina mengahiri sora / kokokannya kalayan posisi bingkeng.

Referensi[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g h i Ayam Pelung (id) (Diakses ping 2 November 2011)
  2. Cianjur (id) (Diakses ping 2 November 2011)