Hidroksiklorokuin

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Panneau travaux.png Artikel ieu keur dikeureuyeuh, punten tong waka diédit atawa dirobah eusina.
Hidroksiklorokuin
Hydroxychloroquine.svg
Hydroxychloroquine-based-on-xtal-Mercury-3D-balls.png
Hydroxychloroquine freebase molecule
Data klinis
Nama dagangPlaquenil, others
SinonimHydroxychloroquine sulfate
AHFS/Drugs.comCitakan:Drugs.com
MedlinePlusa601240
License data
Kategori
kehamilan
Jalur
pemberian
By mouth (tablets)
Kode ATC
Legal status
Legal status
  • AU: S4 (Husus nu miboga resép)
  • UK: POM (Husus nu miboga resép)
  • US: ℞-only
  • Rx-only
Pharmacokinetic data
BioavailabilitasVariable (74% on average); Tmax = 2–4.5 hours
Ikatan protein45%
MétabolismeuLiver
Eliminasi waktu-paruh32–50 days
EksresiMostly kidney (23–25% as unchanged drug), also biliary (<10%)
Identifiers
Nomor CAS
PubChem CID
IUPHAR/BPS
DrugBank
ChemSpider
UNII
KEGG
ChEBI
ChEMBL
ECHA InfoCard100.003.864 Edit this at Wikidata
Chemical and physical data
RumusC18H26ClN3O
Massa molar335.872 g·mol−1
3D model (JSmol)
 NYesY (what is this?)  (verify)

Hidroksiklorokuin mangrupakeun ubar turunan klorokuin nyaéta ubar nu dipaké pikeun nyingkahan jeung ngungkulan panyakit malaria. Salian ti éta ubar ieu ogé dipaké ngungkulan panyakit sistem kekebalan awak atawa autoimun, kayaning lupus, atawa peradangan sendi (rheumatoid arthritis). Pamakéan hidroksiklorokuin pikeun ngungkulan kadua kaayaan ieu mangrupakeun léngkah alternatif,upamana pangobatan utama nu geus dilakukeun saacanna euweuh hasil.[2][3][4][5]

Kagunaan[édit | édit sumber]

Hidroksiklorokuin nyaéta ubar guinoline nu dipaké pikeun ngubaran atawa nyingkahan panyakit nu disababkeun ku parasit ti Plasmodium malariae, Plasmodium ovale, Plasmodium vivax, atau Plasmodium falciparum nu asup kana jero awak ngaliwatan reungit Malaria nu nyoco, sanajan kitu ubar ieu éféktif ngalawan sakabéh jenis malaria, biasana didaérah dimana inféksi ieu geus résistén kana ubar nu sarupa nu disebut klorokuin. Salian ti éta hidroksiklorokuin bisa dipaké pikeun ngubaran gejala rheumatoid arthritis jeung panyakit lupus, Hidrosiklorokuin kiwari dipaké pikeung nyobaan ngubaran jeung ngeureunkeun Koronavirus, sanajan kitu ubar ieu can dipikanyoho tingkat kaamanan jeung kaéféktifanna pikeu ieu panyakit.[6][7][8]

Cara maké[édit | édit sumber]

Pikeun maké ubar ieu kudu saluyu jeung anjuran dokter. Hadéna mah ubar ieu téh diinum sanggeus dahar pikeun nyingkahan kasakit maag. Usahakeun pikeun nginum hidrosiklorokuin dina waktu nu sarua unggal poéna.[9]

Ngaran lian[édit | édit sumber]

Ieu dihandap sababaraha ngarn lian tina hidrosiklorokuin:

  • Hidroxicloroquina
  • Hydroxychloroquine
  • Hydroxychloroquinum
  • Oxichlorochine
  • Oxichloroquine

Sadengkeun ngaran dagangna nyaéta:[9][10]

  • Plaquenil,
  • Quinoric,
  • Hydroquin,
  • Axemal (di India),
  • Dolquine,
  • Quensyl

Interaksi Hidrosiklorokuin[édit | édit sumber]

Interaksi ubar[édit | édit sumber]

Ieu dihandap interaksi hidroksiklorokuin jeung sababraha jenis ubar lianna:

Interaksi jeung panyakit[édit | édit sumber]

Ieu dihandap sababrah panyakit nu interaksi jeung ubah hidroksiklorokuin:[19]

Éfék samping[édit | édit sumber]

Éfék samping mangrupakeun hiji éfék nu teu dipiharep tina ubar. Éfék samping ieu bisa mangrupa-rupa di sababaraha jalma gumantung kana kaayaan panyakit, umur, beurat awak, jinis kelamin, étnis, jeung sababaraha kaayaan kaséhatan lianna. Ieu dihandap sababaraha éfék samping nu bisa karasa sanggeus nginum hidrosiklorokuin:[9][20][21]

  • Nyeri sirah atawa lieur
  • Linglung
  • Sebel, Utah
  • Nyeri padaharan
  • Diaré
  • Ruam kulit
  • Ngurangan kahayang dahar
  • Tunduh
  • Titinggalian nu teu jelas
  • Ceuli nngahiung
  • Leuleus
  • Gangguan irama jantung
  • Geuneuk atawa ayana perdarahan dina jero kulit
  • Parobahan suasana haté
  • Buuk rontok
  • Kejang

Tutumbu kaluar[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b "Hydroxychloroquine Use During Pregnancy". Drugs.com. 28 February 2020. Diakses tanggal 21 March 2020. 
  2. "Hydroxychloroquine Uses, Dosage & Side Effects". Drugs.com. Diakses tanggal 2020-06-06. 
  3. PubChem. "Hydroxychloroquine". pubchem.ncbi.nlm.nih.gov. Diakses tanggal 2020-06-06. 
  4. "Hydroxychloroquine (Hidroksiklorokuin)". Tribunnewswiki.com (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-06-06. 
  5. PubChem. "Hydroxychloroquine". pubchem.ncbi.nlm.nih.gov. Diakses tanggal 2020-06-06. 
  6. "Hydroxychloroquine". www.drugbank.ca. Diakses tanggal 2020-06-06. 
  7. "Peneliti: Hidroksiklorokuin Tidak Mencegah Gejala Akibat Virus Corona". suara.com (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-06-06. 
  8. "Hydroxychloroquine: MedlinePlus Drug Information". medlineplus.gov. Diakses tanggal 2020-06-06. 
  9. a b c "Hydroxychloroquine". Alodokter. Diakses tanggal 2020-06-06. 
  10. "Hydroxychloroquine pharmaceutical drugs and health products". drugs-about.com. Diakses tanggal 2020-06-06. 
  11. "Amitriptyline and hydroxychloroquine Drug Interactions". Drugs.com. Diakses tanggal 2020-06-06. 
  12. "Hydroxychloroquine and tramadol Drug Interactions". Drugs.com. Diakses tanggal 2020-06-06. 
  13. "Cymbalta and hydroxychloroquine Drug Interactions". Drugs.com. Diakses tanggal 2020-06-06. 
  14. "Hydroxychloroquine and leflunomide Drug Interactions". Drugs.com. Diakses tanggal 2020-06-06. 
  15. "Hydroxychloroquine and methotrexate Drug Interactions". Drugs.com. Diakses tanggal 2020-06-06. 
  16. "Hydroxychloroquine and Metoprolol Succinate ER Drug Interactions". Drugs.com. Diakses tanggal 2020-06-06. 
  17. "Hydroxychloroquine and Metoprolol Tartrate Drug Interactions". Drugs.com. Diakses tanggal 2020-06-06. 
  18. "Hydroxychloroquine and ProAir HFA Drug Interactions". Drugs.com. Diakses tanggal 2020-06-06. 
  19. "Hydroxychloroquine Disease Interactions". Drugs.com. Diakses tanggal 2020-06-07. 
  20. "Hydroxychloroquine Side Effects: Common, Severe, Long Term". Drugs.com. Diakses tanggal 2020-06-06. 
  21. "Hydroxychloroquine : Fungsi, Dosis, Efek Samping, Cara Pakai". Hello Sehat (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-06-06.