Hoé kasur

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Calamus ornatus
Calamus rotang Ypey33.jpg
Hoé kasur
Klasifikasi ilmiah
Karajaan:
Plantae
Divisi:
Magnoliophyta
Kelas:
Liliopsida
Ordo:
Arecales
Kulawarga:
Arecaceae
Génus:
Calamus L.
Sinonim
  • Calamus aureus Reinw. ex Mart.
  • Calamus ornatus var. pulverulentus Fernando
  • Palmijuncus aureus (Reinw. ex Mart.) Kuntze
  • Palmijuncus ornatus (Blume) Kuntze
  • Rotang ornatus (Blume) Baill.
  • Calamus rotang


Hoé kasur; Calamus ornatus nyaéta hiji tutuwuhan anu asalna tina kulawarga Arecaceae.[1] Loba kapanggih hirup di pulo Bornéo, Jawa, Malaya, Pilipina, Sulawesi, Sumatera, Thailand.[1] Hoé ieu dina basa Indonésia sok disebut ogé : rotan tulang, rotan minong dina basa iInggris dipiwanoh Calamus rotang .[2] Ieu tutuwuhan pituin ti India, Sri lanka, jeung Myanmar. Ieu Tutuwuhan kagolongkeun tutuwuhan ngarambat, anu dimangpaatkeun pikeun bahan nyieun parabot kayaning, karinjang, iteuk, korsi, jeung rupa-rupa parabot séjéna.[2]

Ciri mandiri[édit | édit sumber]

Tangkalna ajeg kaluhur, kuat pisan, salah sahiji spésiés, hoé panggedéna anu dipikanyaho. Spésiés ieu langkung kandel, sanajan kitu ieu hoé teu pati kuat lamun dijieun tali pikeun meungkeut.[3] Kurang leuwih 10 méter ti handap taneuh nepi kaluhur, tangkalna ajeg tur lempeng. [4]Saenggeusna tidinya tangkal jadi leutik kalawan nyampay ditangkal séjén, panjangna bisa nepika 200 métér. Palebah dieu ieu hoé leuwih leuleus tur rata dina gedé jeung kandelna. Dauna anu carucukan ngabantu ieu tangkal bisa nyampay dina tangkal séjén, panjang dauna 60 - 80 cm kalawan dua baris cucuk anu nyingareup ka tukang.[5] Kembangna ngumpul dina nanggarna, disimbutan ku daun anu carucukan. Buahna bisa didahar bijil dipalebah luhurna, sisitan imbricate anu ngagurilap, coklat semu beureum. Mibanda resin beureum astringen anu dina dunia médis jeung komérsial ieu dipiwanoh darah naga (dragon's blood).[6]


Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. a b Plant of the wolrd on line. 2021-05-5 http://www.plantsoftheworldonline.org/taxon/urn:lsid:ipni.org:names:665297-1. Diakses tanggal 2021-07-05. 
  2. a b Plantamor. 2021-05-5 http://plantamor.com/species/info/calamus/ornatus/celebicus. Diakses tanggal 2021-07-05. 
  3. Heyne, K. (1913). DE NUTTIGE PLANTEN VAN NEDERLANDSCH-INDIË. Library New York Botanical Garden: RUYGROK & Co BATAVIA. p. 21. Diakses tanggal (disungsi) 9 Mei 2021. 
  4. India Biodiversity Portal, Calamus rotang L., common rattan
  5. "Missouri Botanical Garden". Diarsipkan dari versi asli tanggal 2016-03-03. Diakses tanggal 2008-11-26. 
  6. "Rattan Palm". Diarsipkan dari versi asli tanggal 2008-12-27. Diakses tanggal 2008-11-26. 
Nulis.jpg