Hunyur

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Hunyur (sayang sireum)

Hunyur; anthill nyaéta sayang sireum dijero taneuh anu taneuhna nyurungkuy kaluhur ngagunduk leuwih luhur ti sagigireuna.[1][2] Hunyur dijieun ku sakumpulan sireum pikeun nyayang jeung baranahan, sireum mibanda sifat eusosial, komunal, kalayan terorganisir kujalan anu efisién dina ngajaga kalumangsungan hirup.[3] Dina sahunyur sakumpulan sireum ieu diwangun ku hiji atawa leuwih sireum Ratu, anu séjéna mangrupa sireum tentara jeung pagawé anu ngawangun hunyuran pikeun sayang.[4]

Paribasa[édit | édit sumber]

Hunyur mandéan gunung hartina: hayang nyaruaan ka saluhureun, boh pangkat boh harta kalawan pamohalan.[5]

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. Danadibrata, R.A (1862). Kamus Basa Sunda. Universitas Harvard: Bataviaasch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen. p. 262. Diakses tanggal (disungsi) 21 Maret 2021. 
  2. Bataviaasch, Genootschap van Kunsten en Wetenschappen (1862). Verhandelingen van het Koninklijk Bataviaasch Genootschap van ..., Volume 29. Jakarta, the University of Michigan: Perpustakaan Negeri Bavarian. p. 13. Diakses tanggal (disungsi – 21 Péb 2021). 
  3. "Seasonal and nocturnal periodicities in ant nuptial flights in the Tropics (Hymenoptera: Formicidae)". ResearchGate. Diakses tanggal 2017-10-12. 
  4. Wilson, E. O. (1957). "The Organization of a Nuptial Flight of the Ant Pheidole Sttarches Wheeler" (dalam bahasa en). Psyche: A Journal of Entomology 64 (2): 46–50. doi:10.1155/1957/68319. ISSN 0033-2615. 
  5. Sudaryat, M.Hum., Prof. Dr. H. Yayat (2016). Pakeman Basa Sunda: Ulikan Idiomatik Sunda. Jakarta: Dunia Pustaka Jaya. p. 97. ISBN 9789794197073. Diakses tanggal (disungsi – 21 Maret 2021). 
Nulis.jpg