Sayang

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Sayang manuk

Sayang (Nest) nyaéta tempat anu ngahaja dijieun pikeun nyumput, ngajaga anak-anakna tina bahaya; sayang nunjul ogé kana tempat manuk jeung unggas séjéna ngendog tur ngagedékeun anak-anakna.[1] Sayang dijieun alatan ayana pangrojong biologis tina hiji sato anu keur kakandungan, sok disebut ogé naluri nyayang. [2]

Sayang manuk anu dijieun basajan ogé dimaksudkeun pikeun nyumputkeun endog-endogna sangkan hentu murag ogé nyingkahan tina gangguan sato séjén.[2] Nyingkahan pangaruh cuaca: angin, panas, hujan, tiis, jeung sajabana. [2] Sayang ogé dibutuhkeun pikeun nanggeuy endog anu jumlahna loba. [2]Mangsa geus megar tur jadi anak, sayang mangrupa tempat pikeun nyumput anak-anakna tina sagala bahaya bari nungguan indungna mangsa nyiar hakaneun. [2]Sireum jeung rinyuh ogé nyieun sayang anu kacida gedéna pangeusina bisa rébuan, disebutna koloni.[3] Dijero sayang aya hiji ratu anu ngahasilkeun endog 30.00 siki dina sapoé.[3]

Gedé jeung leutikna sayang dipangaruhan ku jumlah anu ngeusianna, saperti sayang beurit: beurit ngaliang jero pisan kalawan leuwih lega dijerona bisa dieusi ku puluhan nepika ratusan beurit.[4][5]Sababaraha rupa sayang malah bisa dimangpaatkeun pikeun yumponan kabutuhan vitamin jeung ubar sperti: sayang walét, nyiruan, sireum, jeung sajabana .[6]

Tutumbu kaluar[édit | édit sumber]

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. Jonathan, Rigg (1862). A Dictionary of the Sunda Language of Java. Universitas Harvard: Bataviaasch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen. 
  2. a b c d e Tom Deméré; Bradford D. Hollingsworth (Spring 2002). "Nests and Nest-building Animals" (pdf). San Diego Natural History Museum. Diakses tanggal August 19, 2013. 
  3. a b Farndon, John (2003). Ensiklopedia mini hewan. Jakarta: Erlangga for Kids. ISBN 9789796889891. 
  4. Mike Hansell (2000). Bird Nests and Construction Behaviour. Cambridge University Press. ISBN 0521460387. 
  5. Salah ngutip: Tag <ref> tidak sah; tidak ditemukan teks untuk ref bernama PopMech
  6. Farndon, Bambang (1991). Memelihara lebah madu. Jakarta: Agus Murtidjo. ISBN 9789794137062. 
Nulis.jpg