Sayang

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search
Sayang manuk

Sayang (Nest) nyaéta tempat anu ngahaja dijieun pikeun nyumput, ngajaga anak-anakna tina bahaya; sayang nunjul ogé kana tempat manuk jeung unggas séjéna ngendog tur ngagedékeun anak-anakna.[1] Sayang dijieun alatan ayana pangrojong biologis tina hiji sato anu keur kakandungan, sok disebut ogé naluri nyayang.[2]

Sayang manuk anu dijieun basajan ogé dimaksudkeun pikeun nyumputkeun endog-endogna sangkan hentu murag ogé nyingkahan tina gangguan sato séjén.[2] Nyingkahan pangaruh cuaca: angin, panas, hujan, tiis, jeung sajabana. [2] Sayang ogé dibutuhkeun pikeun nanggeuy endog anu jumlahna loba.[2] Mangsa geus megar tur jadi anak, sayang mangrupa tempat pikeun nyumput anak-anakna tina sagala bahaya bari nungguan indungna mangsa nyiar hakaneun.[2] Sireum jeung rinyuh ogé nyieun sayang anu kacida gedéna pangeusina bisa rébuan, disebutna koloni.[3] Dijero sayang aya hiji ratu anu ngahasilkeun endog 30.00 siki dina sapoé.[3]

Gedé jeung leutikna sayang dipangaruhan ku jumlah anu ngeusianna, saperti sayang beurit: beurit ngaliang jero pisan kalawan leuwih lega dijerona bisa dieusi ku puluhan nepika ratusan beurit.[4][5] Sababaraha rupa sayang malah bisa dimangpaatkeun pikeun yumponan kabutuhan vitamin jeung ubar sperti: sayang walét, nyiruan, sireum, jeung sajabana .[6]

Tutumbu kaluar[édit | édit sumber]

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. Jonathan, Rigg (1862). A Dictionary of the Sunda Language of Java. Universitas Harvard: Bataviaasch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen. 
  2. a b c d e Tom Deméré; Bradford D. Hollingsworth (Spring 2002). "Nests and Nest-building Animals" (pdf). San Diego Natural History Museum. Diakses tanggal August 19, 2013. 
  3. a b Farndon, John (2003). Ensiklopedia mini hewan. Jakarta: Erlangga for Kids. ISBN 9789796889891. 
  4. Mike Hansell (2000). Bird Nests and Construction Behaviour. Cambridge University Press. ISBN 0521460387. 
  5. Mary Beth Griggs. "8 Amazing Architects of the Animal Kingdom". Popular Mechanics. Diarsipkan dari versi asli tanggal August 13, 2013. Diakses tanggal August 22, 2013. 
  6. Farndon, Bambang (1991). Memelihara lebah madu. Jakarta: Agus Murtidjo. ISBN 9789794137062. 
Nulis.jpg