Hutan Raya Juanda

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Hutan Raya Juanda mangrupa leuweung anu tempatna aya di Pasir Dago, wilayah Pakar, Bandung Kalér.[1] Hutan Raya Juanda ieu mangrupa leuweung anu dijagaan, objék wiasata, ogé mangrupakeun salah sahiji tempat pikeun ngabudidayakeun pepelakan anu geus langka. Anapon gagasan pikeun ngayakeun jeung ngawétkeun Hutan Raya Juanda ieu geus aya ti tahun 1964, tapi karék laksana dina bulan Novémber tahun 1984. Dimimitian ku Kementrian Kehutanan ku ngawangun jeung ngabebenah wewengkon Leuweung Dago Luhur di Pasir Bandung Kalér dijadikeun cagar alam "Hutan Raya Juanda" anu jadi tempat pikeun ngabudidayakeun pepelakan anu geus langka, jeung jadi tujuan keur wisata.[1]

Nurutkeun kana cutatan sajarah, dina tahun 1917 geus aya urang dengen anu miboga rencana yen wilayah Bandung Kalér teh deuk dijadikeun Soenda Openlucht Museum (Museum Alam Kabuka Sunda) ninggali kana kayaan alam sunda anu pinuh ku mangpirang-pirang pepelakan jeung sasatoan anu geus langka, oge ku dikapanggihkeuna situs budaya Bababakan Megalitik anu mangrupa sesa kabudayaan manusa Bandung purba. Anapon dengen-dengen anu miboga gagasanatéh nyaéta a.l Dr. W. Docters Van Leuwen, K.A.R Bosscha, F.W.R. Diemont, P. Holten, jeung W.H Hoogland anu kagabung dina dina komiteu Bandoengsche Comitte Tot Natuurbescherming (Komiteu Kasalametan Kalumangsungan Alam Bandung).[1]

Leuweung kawasan Bandung Kalér ieu tadina deuk disalametkeun ku komiteu lantaran loba masyarakat anu nyawah di daérah éta, oge ku ayana kawijakan Gemeente Bandoeng kaping 1 April 1906. Usaha pikeun nyalametkeun leuweung Bandung Kaler benang ku gagal nalika pembangkit hidroelektrik dijieun di hulu Walungan Cikapundung tahun 1921. Ku ayana pembangkit hidroelektrik eta ngamimitian jul jol ayana warga anu ngababakan di daérah éta, jeung anu nyesa ngan tinggal Theehuis urut pertemuan Komiteu Kasalametan Kalumangsungan Alam Bandung.[1]

Dr. W. Docters van Luewen di tahun 1915 ngedalkeun yen di Bandung tepatna di Curug Dago aya hiji kembang anggrek anu jinisna ngan ukur aya di Bandung. Kembang aggrek eta dingaranan anggrek Nervillea Aragona dan Microostylis Bandongensis anu tangkalna ngan 20 cm jeung miboga sifat sengit, endah, unik, tur jarang dikapanggihkeun. Hutan Juanda ngaboggan kurang leuwih ti 100 jinis pepelakan, jeung tatangkalan kurang leuwih 2500 kaasup Cemara Laut (suarina equisetifolia) Cemara Gunung (Casuariana Junghuhniana), Bayur Sualwesi (Pterosperum Celebium), Kayu Putih (Euclayptus Alba), jeung sajabana. Aya oge jinis tatangkalan anu asalahna ti Luar Indonésia, saperti Tangkal Sosis ( Kigelia Aethiopica) anu asalna ti Hawaii, Pines Meksiko, Cengal Pasir ti Burma. Aya oge mangpirang manuk, a.l. kepodang (Orolus Chinessis), kutilang (Pycononotus Caferugaster), Hayam Leuweung (Gallus Bankiva), oge sato anu letik saperti mencek (Parado ciurus notatus), jeung bajing (Callos ciurus notatus).[1]

Daptar Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e Rosidi, Ajip, 1938-; Pustaka Jaya (Firm) (2000). Ensiklopedi Sunda : alam, manusia, dan budaya, termasuk budaya Cirebon dan Betawi (Cet. 1 ed.). [Jakarta]: Pustaka Jaya. ISBN 979-419-259-7. OCLC 45463431.