Jean-Baptiste Biot

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Jean-Baptiste Biot
Jean baptiste biot.jpg
Jean-Baptiste Biot
LahirCitakan:Birth-date
Paris
Tilar3 Pébruari 1862 (yuswa 87)
Paris
KabangsaanPérancis
WidangFisika, astronomi and matématika
Alma materÉcole Polytechnique
Pembimbing akademikGaspard Monge[1]
Dipikawanoh lantaranBiot–Savart law
MangaruhanLouis Pasteur, William Ritchie
Layang pangajénRumford Medal (1840)
Tanda tangan
Tanda tangan

Jéan-Baptiste Biot Lahir tanggal 21 Maret 1768 di Auxere, Perancis.[2] Anak saurang tukang jait, ti istri kadua anu méré anjeunna salosin anak. Joseph nyaéta anak ka salapan.[2] Indungna tilar nalika anjeunna umur 9 taun disusul ku bapana sataun ti harita.[2] Ieu anak pahatu-lalis tétuuy diasuh ku uskup di Auxere kalawan biaya anu ditanggung ku saurang awéwé ménak anu katarik ku kasopanan jeung laku-lampah éta budak.[2] Éta uskup tétuluy ngirim Fourir ka Ecole Royale Militaire di Auxere.[2] Ti dinya pisan kakara kapanggih yén ieu budak téh jenius.[2] Umur 12 taun anjeunna nulis kotbah anu baris dibawakeun ku pastur pikeun garéja di Paris jeung kota gedé liana.[2]

Ngaran Fourier salawasna idéntik jeung dérét Fourierna anu pohara kawentar.[2] Kurva sinusoid anu digambarkeun maké géométri kartesian réa mangpaatna pikeun pamekaran goniométri umumna jeung matématika hususna.[2] Téori ngeunaan panas mangrupa panaratas Fourier dina widang ieu saméméh dituluykeun ku Lord Kelvin.[2]

Cahaya nyaéta topic anu mindeng dibahas ku Biot, ngajadikeun ha lieu jadi hiji timuan gedé dina polarisasi rotary ku awak crystalline.[3] Sabada nimukeun ieu hukum, anjeunna maké éta hukum pikeun nganalisis solusi sakarin maké alat anu disebut polariméter anu diciptakeun ku anjeun.[3] Pikeun ieu pagawéan dina polarisasi cahaya ngaliwatan larutan kimia anjeunna dilélér Medali Rumford ti Royal Society of London dina taun 1840.[3] Anjeunna dipilih jadi anggota asing ti Royal Society taun 1815.[3]

Sumber[édit | édit sumber]

  1. Citakan:MacTutor Biography
  2. a b c d e f g h i j (id)Jean-Baptiste Joseph Fourier (diakses tanggal 15 November 2011)
  3. a b c d (en)Jean Baptiste Biot (diakses tanggal 15 ONovember 2011)
Nulis.jpg