Kabayan

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Kabayan mangrupa ngaran hiji tokoh imajinatif Sunda nu ku masarakat umum (Sunda, umumna di Indonésia) dianggap salaku manusa lucu, polos, kedul, tapi sakaligus cerdas. Carita-carita lucu ngeunaan Kabayan nu sumebar di masarakat Sunda kawilang loba pisan, mekar dina budaya lisan ti abad ka-19 kénéh. Dedegan Kabayan katut paripolahna téh terus hirup dina angen-angen kahirupan urang Sunda, luyu jeung kamekaran jamanna.

Dedegan Kabayan sok dipapandékeun jeung tokoh nu sarupa dina kahirupan bangsa Arab, kayaning Abunawas atawa Nasrudin.

Karya sastra jeung pilem[édit | édit sumber]

Carita-carita Kabayan geus mindeng diangkat dina wanda buku jeung pilem di antarana,

  • Buku:
    • Si Kabayan, Utuy Tatang Sontani (1959, basa Indonésia)
    • Si Kabayan Manusia Lucu, Ahdiat Karta Muharja (1997, basa Indonésia)
    • Si Kabayan Nongol di Zaman Jepang, Ahdiat Karta Miharja (basa Indonésia)
    • Si Kabayan: dan beberapa dongeng Sunda lainnya, Ayip Rosidi (1985, basa Indonésia)
    • Si Kabayan jadi Wartawan, Muhtar Ibnu Thalab (2005, basa Indonésia)
    • Si Kabayan jadi Dukun, Moh. Ambri
    • Kabayan Bikin Ulah (2002, komik kompilasi)
  • Pilem:


Nulis.jpg