Kabupatén Empat Lawang

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Empat Lawang nyaéta salah sahiji kabupatén di Provinsi Sumatra Kidul, Indonésia. Ibukota Kabupatén Empat Lawang pernahna di Tebing Tinggi. Kabupatén ieu mangrupakeun pamekaran ti Kabupatén Lahat, nu diresmikeun tanggal 20 April 2007. Kabupatén ieu téh dieusi ku rupa-rupa suku, mayoritas Suku Lintang/ Jemo Lintang sakitar 55% nu dumukna di Muara Pinang, Lintang Kénca, Pendopo, Pendopo Kulon, Ulu Musi, Sikap Dalam. Tuluy Suku Pasémah sakitar 19% nu dumukna di Pasémah Air Keruh. Suku Saling sakitar 12% nu dumukna di Saling. Suku Kikim Tebing sakitar 5% nu dumukna di Tebing Tinggi. Aya ogé suku minoritas sakitar 9% nu dieusi ku Suku Jawa jeung Sunda. [1]

[2]

Kabupatén Empat Lawang
Lambang Empat Lawang.jpg
Lambang Kabupatén Empat Lawang


Moto: Saling keruani sangi kerawati



Lokasi Sumatra Selatan Kabupaten Empat Lawang.svg
Peta lokasi Kabupatén Empat Lawang di Sumatra Kidul
Koordinat: -
Propinsi Sumatra Kidul
Dasar hukum -
Tanggal diresmikeun 20 April 2007
Puseur dayeuh Tebing Tinggi
Pamaréntahan
-Bupati Joncik Muhammad.
-Wakil Bupati Yulius Maulana.
APBD
-DAU Rp308.418.229.000.-(2013)[3]
Lega 2.256,44 km2
Pangeusi
-Total 221.176 jiwa (2010)
-Kepadatan 98,02 jiwa/km2
Démografi
-Kode area telepon 0702
Pembagian administratif
-Kacamatan 9
-Kalurahan 5
Simbol has daerah
Ramat loka www.empatlawangkab.go.id

Sajarah[édit | édit sumber]

Sajarah dibentukna Kabupatén Empat Lawang nyaéta nalika panjajahan Hindia-Walanda sakitar 1870-1900, nu dimana Tebing Tinggi téh miboga peran penting salaku wilayah administratif jeung lalu lintas ékonomi, kusabab letakna nu stratégis. Tebing Tinggi diniléy stratégis sabab bisa ngahalau ancaman pemberontakan daérah sakitarna, saperti Pagar Alam, Pasémah jeung daerah nu wawatesan jeung Bengkulu. Taun 1942-1945 dina masa panjajahan Jepang aya sababaraha parobahan ngaran wilayah tina asalna Tebing Tinggi jadi kaasup wilayah kawedanaan, nepi ka akhirna jadi bagian tina wilayah sakaligus jadi puseur dayeuhna Kabupatén Empat Lawang saangeus kemerdekaan.[2]

Poténsi Wisata[édit | édit sumber]

Kabupatén Empat Lawang ieu miboga sababaraha poténsi wisata nyaeta aya Curug Tanjung alam nu aya di Kecamatan Lintang Kanan, tuluy aya ogé Air Lintang nu pernahna di Kecamatan Pendopo nu mangrupakeun papanggihan antara cai bayau jeung cai lintang.[2] Salian éta aya deui objék wisata Musi Pantai Terusan nu aya di Désa Terusan Lama, Kécamatan Tebing Tinggi.[4]

Kulinér[édit | édit sumber]

Kabupatén Empat Lawang ogé miboga ciri khas kulinér, nu salian ti empé-empék aya ogé Kelicuk, Lempeng, Sanga Duren, Surabi, Kué Suba, Lepat, Bubur Suro, Gonjing, sarta Gule Kojo.[2]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. "Profil – Empat Lawang" (dalam en-US). Diakses tanggal 2020-01-05. 
  2. a b c d "Sejarah – Empat Lawang" (dalam en-US). Diakses tanggal 2020-02-23. 
  3. "Perpres No. 10 Tahun 2013". 2013-02-04. Diakses tanggal 2013-02-15. 
  4. "WEBSITE BADAN PERENCANAAN PEMBANGUNAN DAERAH". bappedaempatlawang.info. Diakses tanggal 2020-02-23.