Kampung Urug

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

leuitleuitjulangimahPrabu SiliwangiKiaraKampung Urug nyaéta kampung tradisional anu perenahna di Désa Kiara Pandak, Kacamatan Sukajaya, Kabupatén Bogor.[1] Masyarakat pribumina kampung tradisional ieu nganggap yén aranjeunna masih ngagaduhan sékéséler Prabu Siliwangi.[2] Numutkeun carita-carita anu sumebar di masarakat satempat, sakali aya ahli anu naliti ngawangun wangunan di Kampung Urug. Hasil tina paniliti ahli nyatakeun yén aya kamiripan dina hubungan kai di gedong Urug anu ampir sarua sareng salah sahiji gedong karajaan Pajajaran di Cirebon.[1]


Sarupa sareng desa tradisional di Jawa Kulon, wangunan imah di kampung Urug masih tradisional kalayan arsitéktur anu janten "nyunda" saperti suhunanna julang ngapak.[1] Kalolobaan pakasabanna kana widang tatanén utamana paré.[3] Di dieu ogé nerapkeun aturan adat anu ngabutuhkeun pikeun nyimpen di leuit sareng henteu tiasa dicandak diganggu.[3] Budaya "pamali" di dieu masih dipihormat pisan, upacara tradisional ieu remen diayakeun di dieu, kalebet Seren Taun.[3]


Jumlah penduduk Désa Urug Asli 5.125 sareng populasi lalaki 2,875 sareng populasi awéwé 2,250. Siga masarakat Sunda anu sanés, warga Kampung Adug Urug ogé terang kana pamaréntahan formal. Kapala Adat didieu ngan ukur pamimpin adat atanapi informal. Warga Urug dibagi jadi 8 RW sareng 24 RT. Sistem Organisasi Informal atanapi Adat ti Désa Désa Urug Asli diwangun ku tilu pamingpin tradisional; Urug Lebak (Handap) janten pusat anu dipimpin ku Abah Ukat, Urug Tengah (Tengah) dipimpin ku Abah Amat sareng Urug Tonggoh (di luhur) dipimpin ku Abah Kayod. Tilu pamimpin tradisional ngagaduhan hubungan silaturahmi, ti panempo panulis, pamimpin pimpinan ieu ngan ukur mempermudah cara adat aya, contona dina acara Seren Taun, sabab Désa Urug Adat janten sakedik sareng seueur warga anu moal diakomodasi sadayana dina hiji imah tradisional, contona dina prosesi ngariung (kumpul), sareng henteu ngan warga Urug anu sumping dina acara tradisional ieu.

Sidekah bumi jeung Sérén taun masih aya patalina jeung budaya karuhun. Dina wengian ngarayakeun acara ieu, biasana sok dicarioskeun deui riwayat karuhun maranéhna, utamana riwayat sajarah Prabu Siliwangi nalika ngalalana ti dayeuh Pakuan dugi ka Kampung Urug. Biasana kokolot adat nyarita ti ngawitan ba'da isya dugi ka badé subuh.

Nalika acara lumangsung, susuguhna mangrupa kadaharan khas daerah ieu, saperti wajit, opak, kadaharan tina ketan jeung hasil kebon masarakat di dinya, maksadna pikeun nyuguhan tatamu nu sumping ti luar Kampung Urug.

Énjingna, Sidekah bumi dikawitan ku acara ngawurkeun panglay kana bibit pare nu bade ditandur ku istri para kokolot. Teras dituluykeun ku meuleum menyan, anu saméméhna diayakeun tawasul ka Nabi Muhammad SAW. Jampé nalika ngawurkeun panglay kana bibit paré nyaéta solawat jeung sahadat (?.

Istri kokolot anu jadi lalakon utama dina acara tandur ieu, nyoko kana filosofi yén Déwi Sri anu masihan kasuburan/kahirupan ka paré nu ditandur. Numutkeun riwayat para kasepuhan Kampung Urug, Déwi Sri ieu téh putri Prabu Siliwangi anu pupus nalika akil.

Dina taun 2003 Kampung Urug parantos kabagi jadi tilu wilayah, nyaéta: Urug Lebak nu dikokolotan ku Kolot Adang, Urug Tengah dipingpin ku Kolot Mamat, jeung Urug Tonggoh ku Kolot Kayod.

Data nu aya di Désa Kiara Pandak, Kampung Urug legana salapan héktar, dieusi ku 692 KK atawa 2864 jiwa.

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. a b c Astuti & Risma Rismawati, Dewi (2009). Adat Istiadat: Masyarakat Jawa Barat. Jakarta: PT.Sarana Pancakarya Nusa. p. 35. ISBN 9789796785124. Diakses tanggal (disungsi – 6 Juni 2020). 
  2. dkk, Supriyanto, (2018). Islam and Local Wisdom: Religious Expression in Southeast Asia: Islam dan Kearifan Lokal: Ekpresi Keberagamaan di Asia Tenggara. Jakarta: Deepublish. p. 76. ISBN 9786024537524. Diakses tanggal (disungsi – 6 Juni 2020). 
  3. a b c SP.,MSc, Bahagia (2015). Masuk Surga karena Memungut Sampah. Jakarta: Yayasan Pustaka Obor Masyarakat. p. 342. ISBN 9789794619766. Diakses tanggal (disungsi – 6 Juni 2020). 
Nulis.jpg