Julang

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Julang
Rhyticeros undulatus -Diergaarde Blijdorp -male-8a.jpg
Manuk julang nu jalu aya di kebon binatang Rotterdam, Belanda
Aceros undulatus (female) -Aviafauna-6.jpg
Bikanna
Status konservasi
Klasifikasi ilmiah
Karajaan:
Filum:
Kelas:
Ordo:
Kulawarga:
Génus:
Spésiés:
R. undulatus
Ngaran binomial
Rhyticeros undulatus
(Shaw, 1811)
Sinonim

Aceros undulatus

Julang; (Buceros rhinoceros) nyaéta spésiés manuk nu asalna tina kulawargaBucerotidae, tina genus Aceros.[2] Kagolongkeun kana manuk nu ampir tumbur sok pacorok jeung manuk rangkong rhinoceros hornbill, kahakanan ieu manuk sabangsaning bungbuahan, Ficus, keuyeup, bangkong, reptil, jeung sajabana.[3] Manuk julang hirup di leuweung nu teupati luhur kaayaana, nyebar di daérah nu kaayaana tempatna kurang leuwih 2.000 m dpl.[2] Ieu manuk loba kapanggih hirup di India Wétan, Cina bagéan kulon, India Wétan, Asia tenggara, Semenanjung Malaysia.[4]

Ciri mandiri[édit | édit sumber]

Pangawakan manuk julang kawilang gedé, panjang awakna nepika (100 cm).[2] Kelir bulu dina tonggong, jang-jang, jeung beuteungna, Hideung.[4] Sedengkeun kelir bulu dina buntutnamah bodas.[4] Manuk nu jaluna mibanda ciri nu beda jeung bikangna, tayalian kelir bulu dina huluna krém.[4] Bulu palebah pundukna semu beureum, kulit kawas jawér dina beuheung deukeut puhu pamatuk handap kelirna konéng cékas.[3][2] Manuk nu bikangna, bulu palebah huluna hideung.[5] Kulit dina beukeung palebah pamatuk handap, kelirna semu paul.[5][2]

Pamatukna semu konéng, dipalebah luhunna aya deui salapis pamatuk nu rérégéan.[5] Cékérna hideung, mangsa hiber kadéngé jang-jangna kokoprakan matak gandéng.[5] Hiber sok bareng jeung pada baturna aya kana 4 nepi ka 6 manuk, mimindengnamah hiber ngan sapasang wungkul.[5][6]

Sayangna mangrupakeun liang nuaya dina tangkal, mangsa keur nyileungleum sayangna ditutupan ku taneuh kalawan bikangna aya dijero sayang pikeun kabutuhan hakaneun tayalian dianteuran ku jaluna.[5][4][2] Kelirna bodas mibanda totol-totol beureum jeung coklat, jumlahna 1-2 ésé.[5] Usum baranahan dina bulan Juli-Septémber.[5][4]

Galeri[édit | édit sumber]

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. Citakan:IUCN2008
  2. a b c d e f Rigg, Jonathan (1862). A Dictionary of the Sunda Language of Java. Universitas Harvard: Bataviaasch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen. p. 179. ISBN 9786020327372. Diakses tanggal 9 Desember 2019. 
  3. a b "Rangkong Badak (Buceros rhinoceros)". wwf.or.id. 42547. Diakses tanggal 8. Desember 2019. 
  4. a b c d e f "Rhinoceros Hornbill". The IUCN Red List. 43497. Diakses tanggal 8. Desember 2019. 
  5. a b c d e f g h "Rangkong Badak (Buceros rhinoceros)". itis. 38894. Diakses tanggal 8. Desember 2019. 
  6. Pemerintah, Provinsi (2019). Laporan KLHS RTRW Provinsi Riau 2018-2038. University of Minnesota: Pemerintah Provinsi Riau. p. 26. Diakses tanggal 7 Desember 2019.