Karajaan Aléngka

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi

Karajaan Aléngka atawa Lanka (basa Sansakerta: लंका ; "lankā", hartina “pulo”) nyaéta ngaran hiji karajaan dina hiji pulo kiduleun India anu diparéntah ku Raja Rahwana dina jaman Ramayana. Dina jaman kiwari, karajaan kasebut dipikawanoh kalawan ngaran Sri Lanka. Karajaan kasebut dibentengan ku hiji plato di antara tilu puncak gunung anu dipikawanoh minangka Gunung Trikuta. Puncak anu pangluhurna ti gunung kasebut dipikawanoh sabagé Puncak Adam. Ibukota Karajaan Aléngka dina jaman bihari kungsi dibeuleum ku Hanoman.

Sanggeus Rahwana ditelasan pati ku Rama Ragawa, tahta karajaan kasebut dibikeun ka adina Rahwana, Wibisana. Saprak harita, tahta karajaan sok dicekel ku turunanana, malah nepi ka jaman Mahabarata. Dina carita Mahabarata, Sadéwa ngadatangan nagri kasebut pikeun nyokot upeti dina raraga ngarojong upacara Rajasuya anu diayakeun ku Raja Yudistira.


Karajaan India Buhun dina Sastra Hindu
Abira| Aléngka| Anarta| Andra| Anga| Anupa| Asmaka| Awanti| Bahlika| Cedi| Cina| Cola| Daksina Kosala| Denda| Darada| Dasarna| Dravida| Dwaraka| Gandara| Gandarwa| Gomanta| Gurjara| Hara Huna| Héhéya| Himalaya| Huna| Jaffna| Kalinga| Kamboja| Kanci| Karnata| Karusa| Kasi| Kasmira| Kékéya| Kerala| Kasa| Kikata| Kimpurusa| Kinnara| Kirata| Kiskenda| Konkana| Kosala| Kunti| Kuru| Lauhitya| Madra| Magada| Mahisa| Malawa| Malla| Matsya| Mushika| Naga| Nasikya| Nepa| Nisada| Nisadha| Odra| Pahlawa| Pancala| Pandya| Parada| Parama Cina| Parama Kamboja| Parasika| Parwata| Pragjyotisa| Pisaca| Pundra| Raksasa| Risika| Saka| Salwa| Saraswata| Satyaputra| Saurastra| Sauwira| Sindu| Sinala| Siwi| Sonita| Sudra| Suhma| Suras|na| Surparaka| Telinga| Trigarta| Tulu| Tushara| Utkala| Utara Kuru| Utara Madra| Wanga| Wasta| Widarba| Widéha| Yaksa| Yawana| Yudéya
Nulis.jpg