Kelom Geulis

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Kelom Geulis, salah sahiji alas suku awewe nu dijieun tina kai sarta kulit.[1] Di bagian kénca sarta katuhu alas suku anu dijieun tina kai dihias ku pola pilin anu ganda atawa alur tutuwuhan paku sarta dibéré cét sangkan katingali hérang.[1] Di bagian kulit atawa bagian luhurna dihiasan ku pola kekembangan.[1] Bagian hareup ukuranana antara 2½ cm-3 cm, di bagian tukang antara 4–5 cm.[1] Antara taun 1950-1952 para mojang ngarasa gumbira sarta reueus maké kelom geulis anu dawam maranéhanana maké kelom dina kasempetan indit-inditan atawa pésta.[1] Kelom geulis anu kasohor dina waktu éta jieunan Tasikmalaya.[1] Pasanganna jeung lawon (sinjang) sarta Kabaya Bandung.[1] Pola lawonna téh mega mendung atawa rereng.[1]

Sajarah[édit | édit sumber]

Istilah kelom asalna ti basa Walanda klompen anu hartina sendal anu dijieun tina kai, sedengkeun geulis asalna ti basa Sunda, dicokot tina wangunna anu éndah sarta nambahan katempo geulis pamakéna.[2] Toko kelom geulis diadegkeun ku Thio Keng Siang saprak taun 1942 di Chinese Voorstart (Jalan Pecinan nu heubeul) sarta ayeuna di Jalan Cihampelas.[2] Kecap Keng dina ngaran toko dicokot ti ngaran tengah pangadegna.[2] Sanajan kelom di pasaran keur turun saprak taun 1960an , kelom geulis henteu eureun kitu waé, komo ayeuna mimiti dipikaresep deui, hususna minangka kenang-kenangan barang seni, alatan rarancang sarta wangun wanda hiasna disaluyukeun kalayan kamekaran dunya dina pola-pola sendal.[2] Komo kelom geulis dipilih ti bahan kai nu kualitasna hadé kawas Mahoni, Jamuju, sarta Kidamar sangkan tahan lila.[2]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g h (id)Rosidi,Ajip.dkk.Ensiklopedi Sunda:Alam,Manusia,dan Budaya.Pustaka Jaya.Jakarta.2000. Kaca 340
  2. a b c d e Katam,Sumarsono. Bandung Kilas Peristiwa di Mata Filatelis Sebuah Wisata Sejarah.Kiblat.Bandung.2006. Kaca 386
Nulis.jpg