Ki merak

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Ki Merak
Diospyros buxifolia.jpg
Diospyros buxifolia
Klasifikasi ilmiah
Karajaan:
Plantae
Divisi:
Tracheophyta
Ordo:
Ericales
Kulawarga:
Ebenaceae
Génus:
Diospyros
Spésiés:
Diospyros buxifolia

Ki merak; Leucoxylon Buxifolium nyaéta hiji tangkal nu asalna tina kulawarga ebenaceae.[1][2] Tangkal ki merak pituin ti pulo Jawa, hirup dileuweung jangkung tangkalna bisa nepi ka 18 méter.[3] Ki merak dina basa Yunani leukos “λευκό” hartina bodas, tayalian kai nu dihasilkeun tina tangkal ki merak mibanda kelir bodas sarta teksturna éndah. [3]Hirup dina taneuh nu kaayaana kurang leuwih 900 – 1000 méter luhureun cai laut, buahna mibanda siki nu engkéna bisa dipelakeun deui.[4] Ieu tangkal kapanggih ogé hirup di pulo Sumatra, hususna di Pariaman. [5] Tina kulawarga ebenaceae aya ogé Diospyros spesies séjén tayalian Maba Ebenus ti Maluku (kajoe orang), nu ngabédakeun téh kai nudihasilkeunna mibanda kelir hideung/Ebony.[6]


Ciri mandiri[édit | édit sumber]

Tangkalna lalempeng ka luhur.[7] Kembangna poligami mibanda corolla/klopak 4 lambar, kembang jaluna mibanda 12-14 stamens, Calyx leuleus, 4 pamisah, kalawan ségmén anu patepung jeung imbricate. Subeampanulate Corolla, 4- pamisah.[3]Sawaréhna hypogynous sawaréhna deui kana dasar corolla.[3]

Kai tangkal ki merak bodas kalawan mibanda urat nu éndah, ngan hanjakal teu bisa dipaké pikeun bahan wangunan atawa kontruksi kualatan sok gancang koropok.[8][9]



Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. "Diospyros buxifolia (Blume) Hiern [family EBENACEAE]". JSTOR. 25-12-2019. Diakses tanggal 25-12-2019. 
  2. Rigg, Jonathan (1862). A Dictionary of the Sunda Language of Java. Universitas Harvard: Bataviaasch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen. p. 354. Diakses tanggal 15 Desember 2019. 
  3. a b c d DON, George (1832). Vol. II. - Caclyciflorae, Volume 2. Perpustakaan Nasional Austria: Rivington. p. 21. Diakses tanggal 26 Desember 2019. 
  4. Samson, Robert (2013). Advances in Penicillium and Aspergillus SystematicsVolume 102 dari Nato Science Series A:. London: Springer Science & Business Media. p. 222. ISBN 9781475718560. Diakses tanggal 25 Desember 2019. 
  5. Anton Wilhelm Miquel, Friedrich (1862). Sumatra, seine Pflanzenwelt und deren Erzeugnisse. Perpustakaan Nasional Austria: National Library of the Netherlands. p. 584. Diakses tanggal 26 Desember 2019. 
  6. Willem Hugo Cordes, Jan (1889). Eene wandeling in Buitenzorgs Plantentuin, Volume 2. National Library of the Netherlands (original from the University of Amsterdam): Brill. p. 38. Diakses tanggal 26 Desember 2019. 
  7. Balfour, Edward (1871). Cyclopaedia of India and of Eastern and Southern Asia, Commercial, Industrial and Scientific: Products of the Mineral, Vegetable and Animal Kingdoms, Useful Arts and Manufactures. Ed. by Edward Balfour, Volume 2. Perpustakaan Negeri Bavarian: Scottish and Adelphi Press. p. 107. Diakses tanggal 3 Januari 2020. 
  8. Harskarl, J.K (1845). Aanteekeningen over het nut, door de bewoners van Java, aan eenige planten van dat eiland toegeschreven, uit berigten der inlanders zamengesteld. Universitas Oxford: Mizan Pustaka. p. 77. ISBN 9789794335789. Diakses tanggal 25 Desember 2019. 
  9. Haskarl, J.K (1845). Aanteekeningen over het nut, door de bewoners van Java, aan eenige planten van dat eiland toegeschreven, uit berigten der inlanders zamengesteld. Amsterdam: Universitas Oxford. p. 77. Diakses tanggal 3 Januari 2020. 
Nulis.jpg