Ki payung

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Biophytum sensitivum
Biophytum sensitivum0.jpg
Ki payung; kakalapaan
Klasifikasi ilmiah
Karajaan:
Plantae
Divisi:
Tracheophytes
Kelas:
  Angiosperms
Ordo:
Oxalidales
Kulawarga:
  Oxalidaceae
Génus:
Biophytum
Spésiés:
B. sensitivum
Ngaran binomial
Biophytum sensitivum
Sinonim

Oxalis sensitiva L.

Micromelum integerrimum

Oxalis cumingiana Turcz.

Biophytum cumingii Klotzsch

Ki payung; kakalapaan; Biophytum sensitivum nyaéta hiji tutuwuhan anu asalna tina kulawarga Oxalidaceae. Ieu tutuwuhan mikaresep taneuh jemlek tur iuh, loba kapanggih hirup di Nepal, India, sarta wewengkon Asia Tenggara. Dina basa Inggris ieu tutuwuhan disebutna : little tree plant, di Malaysia disebutna Mukkootti.

[1]

Ciri mandiri[édit | édit sumber]

Jangkung tangkalna, 5 nepi ka 20 cm. Hirup kalawan subur dina tempat anu kaiuhan/hieum (Bac ker, Schoolflora). Rumphius ngajelaskeunana (V, kc. 301) Ieu Herba dina sentiens salaku tangkal céri leutik, anu daunna laleutik.

Tutuwuhan ieu teukaopan/sénsitip, malahan ku napas manusa atanapi sato. Kaayaan tutuwuhan anu luar biasa sapertos kitu, tangtosna, ngagaduhan sagala jinis aplikasi atawa kagunaan. Utamana kagunaan ubar.[2]

Kandungan kimia[édit | édit sumber]

Panaluntikan kimiawi nembongkeun yén sababaraha bagéan tina ieu tutuwuhan mibanda loba sanyawa saperti amentoflavon, cupressuflavone, jeung isoorientin. Kitu deui saripatina geus kanyahoan mibanda sipat antibakteri, anti-inflamasi, antioksidan, antitumor, radioprotektif, kemoprotektif, antiangiogenetik, bisa ngubaran raheut, imunomodulator, anti-diabetes, jeung kardioprotektif.[2]

Mangpaat jeung kagunaan[édit | édit sumber]

Geus diayakeun panalungtikan ngeunaan kimia dina ieu tutuwuhan, aktivitas biologis , sarta kagunaan pikeun ubar.

Pikeun nyeri beuteung, dauna dibungkus dina daun cau, tuluy dideangkeun/dipais handapeun lebu panas, muntos tiis nembe didahar bisa oge ditambah sirop ngarah teu peuheur teuing.

Dimangpaatkeun oge pikeun ubar sesek napas, utamana karasa eungap nalika badarat. Carana akar jeung dauna dikulub/digodod, lamun geus tiis terus cai pangulubanna di inumkeun atawa dicampur heula jeung gula atawa sirop.[3] [3]

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. P. K., Warrier, V. P. K. Nambiar (1993). Indian Medicinal Plants: A Compendium of 500 Species, Volume 1. Jakarta: Orient Blackswan. p. 271. ISBN 9788125003014.  Disungsi6 Mei 2021
  2. a b Sakthivel, KM; Guruvayoorappan, C (2012). "Biophytum sensitivum: Ancient medicine, modern targets". J Adv Pharm Technol Res 3: 83–91. doi:10.4103/2231-4040.97279. PMC 3401679. PMID 22837955. http://www.pubmedcentral.nih.gov/articlerender.fcgi?tool=pmcentrez&artid=3401679. 
  3. a b HEYNE, K. (1913). DE NUTTIGE PLANTEN VAN NEDERLANDSCH-INDIË. Linrary New York Botanical Garden: Ruygrok & Co BATVIA. p. 2.  Disungsi26 April 2021
Nulis.jpg