Népal

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
(dipindahkeun ti Nepal)
Luncat ka: pituduh, sungsi
सङ्घीय लोकतान्त्रिक गणतन्त्र नेपाल
Sanghiya Loktāntrik Ganatantra Nepāl
Bandéra Népal Lambang Népal
Bandéra Lambang
Motto: जननी जन्मभूमिष्च स्वर्गादपि गरीयसी  (Sanskrit)
"Ibu jeung ibu pertiwi leuwih terhormat tibatan sawarga"
Lagu: Sayaun Thunga Phulka
"Made of Hundreds of Flowers"

Lokasi Népal


Ibukota Kathmandu (येँ)
27°42′N 85°19′E
Kota panggedéna ibu kota
Basa resmi Nepal
Pamaréntahan Féderal parleméntér Républik
 - Présidén Ram Baran Yadav
 - Wakil Présidén Parmanand Jha
 - Perdan Mentri Sushil Koirala
Unifikasi 21 Désémber 1768 
Wewengkon  
 - Total 147,181 km² (ka-93)
  56,827 sq mi 
 - Cai (%) 2.8
Populasi  
 - Perkiraan taun Juli 2005 27,133,000 (ka-40)
 - Sénsus taun 2002 23,151,423
 - Kapadetan 184/km² (ka-56)
477/sq mi 
GDP (PPP) 2005 (éstimasi)
 - Total $41.6 billion (ka-87)
 - Perkapita $1,675 (ka-153)
HDI (2003) 0.526 (ka-136) – sedeng
Mata uang Rupee (NRs.)
Wewengkon wanci NPT (UTC+5:45)
 - Summer (DST) teu aya panalungtikan (UTC+5:45)
Internét TLD .np
Kode telepon +977

Népal, ngaran resimna nyaéta Républik Démokrasi Féderal Népal (barétona Karajaan Népal) (Basa Nepal: नेपाल) nyaéta nagara nu kakepung ku Himalaya di Asia kidul. Nagara ieu diwatesan ku Républik Rahayat Tiongkok (Tibét) di béh kalér[1] jeung India (Bihar, Sikkim, Uttar Pradesh, Uttarakhand) di béh kidul, wétan jeung kuloneunnana.

Nagara Népal dijieun ngaliwatan Paguyuban Népal dina tanggal 21 Désémber 1768. Prithvi Narayan Shah jadi raja nu munggaran. Népal merdéka ti Inggris tanggal 21 Désémber 1923. Saméméhna, ieu nagara anu perenahna di Himalaya téh miboga status protéktorat sabada diéléhkeun ku Inggris dina perang taun 1815. Dina taun 1990, Népal ngarobah sistem pamaréntahanna jadi monarki konstitusional. Nepi ka taun 2006 Népal téh mangrupa hiji-hijina karajaan Hindu di dunya. Dina taun 2006 parlemén Népal nétélakeun yén Népal dirobah jadi nagara sékulér. Dina tanggal 28 Méi 2008, Népal nganganti sistem pamaréntahanna tina karajaan anu geus dipaké salila 250 taun jadi républik, nu matak sacara resmi ngaran “Karajaan Népal” robah jadi “Républik Népal]]

Minangka wewengkon leutik, kaayaan alam Népal kacida bédana, ti mimiti Terai nu lembab di beh kidul nepikeun ka Himalaya nu luhur di béh kalér. Dalapan tina sapuluh pagunungan pangluhurna di dunya aya di Népal, kaasup Gunung Everest. Nagara ieu kasohor keur wisata, tréking, hiking, kémping, naék gunung, taman kahirupan liar nasional, safari leuweung, rarakitan di walungan, olahraga nguseup, sarta loba candi jeung tempat ibadah nu aréndah.

Kathmandu mangrupakeun ibu kota sarta kota panggedéna. Kota utama lianna nyaéta Dharan, Thimi, Pokhara, Biratnagar, Lalitpur ( Patan), Bhaktapur, Birendranagar, Bharatpur, Nepal, Siddhartanagar (Bhairahawa), Birganj (Birgunj), Butwal, Janakpur, Nepalganj (Nepalgunj), Hetauda, Damak, Dhangadhi, jeung Mahendranagar.

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Where is Nepal? (diaksés 10 Méi 2015)

Tumbu luar[édit | édit sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Nepal ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Népal di Wikivoyage