Kurupuk malarat

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Prosés nyieun kurupuk malarat

Kurupuk malarat nyaéta kurupuk khas asal Cirebon anu bahan dasarna tina aci hui.[1] Miboga kaunikan tina rasa, bentuk jeung prosés ngolahna.[1] Teu siga kurupuk umumna, kurupuk malarat mah teu digoréng maké minyak na katél, tapina diolah maké pasir panas ti pagunungan salaku bahan ngagoréng alias disangray téa.[1] Disangrayna ku pasir panas, lantaran mangsa harita hésé pisan meuli minyak goréng téh sahingga kurupuk ieu dingaranan kurupuk malarat.[1] Ieu kurupuk dipikawawuh pisan diwewengkon kalér, utamana di Cirebon, Subang, jeung Sumedang.[1][2]

Ari nyieunna téh gampang pisan, bahanna ngan ukur bawang bodas, aci hui, uyah jeung cai.[3] Prosés nyieunna bahan-bahan nu disiapkeun téh dicampur sarta digalokeun nepi ka rata, tuna wéh éta adonan téh kana citakan buleud tuluy dibanjur ku cai ngagolak, engkeun nepi ka adonan ngadagleg.[3] Campurkeun adonan bieu jeung sésa adonan garing, jieunkeun golondongan tina bahan éta aduk nepi ka rata jeung ngaheuras.[3] Mun geus teuas bisa dikeureutan ipis teundeun na luhureun tampah tutup nepi ka asap jeung ulah lila teuing.[3] Tuluy pindahkeun tina tampah ka wadah nu lian, poékeun keureutan éta nepi ka garing.[3] Mun geus garing kakara bisa disangray ku pasir wahangan nu geus dibersihkeun.[3]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e Zurich. Tak Hanya Sekadar Lezat, Ini Dia Sejarah Unik di Balik Makanan Tradisional Indonesia. Ditempona tanggal 16 Mei 2017.
  2. My Sumedang. Kerupuk Melarat, Kenapa Disebut Kerupuk Melarat?. Ditempona tanggal 16 Mei 2017.
  3. a b c d e f Masakan Dapurku. Resep Membuat Kerupuk Melarat Khas Cirebon. Ditempona tanggal 16 Mei 2017.