Lantéra

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Lantéra gantung

Lantéra nyaéta hiji pakakas anu jadi sumber cahaya mangsa poék.[1] Minyak lantéra salaku suluhna, ilaharna tina minyak tanah jeung minyak kacang. Kadieunakeun rupa-rupa bahan bisa dimangpaatkeun, aya anu tina lilin, gas, batubara, listrik, jeung sajabana. [2] Lantéra ilaharna leutik sangkan bisa digantung, sumber cahayana dikurilingan ku kaca sangkan teu pareum ku angin.[2]

Etimologi[édit | édit sumber]

Kecap Lantéra mimiti aya tina basa Prancis: lantern [3] asal kecap basa Latin lanterna hartina "lampu, obor ,"[4].[5]

Sajarah[édit | édit sumber]

Lantéra geus dipiwanoh tibaheula dimangpaatkeun pikeun nyaangan mangsa poék, sahenteun sajarah geus nyatet bangsa Romawi ngamangpaatkeun lantéra anu dijieun tina tanduk. [6] Di urang atawa Indonésia, Lantéra sahenteuna geus dipiwanoh sarta dimangpaatkeun ti jaman Walanda kénéh. [7]


Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. Setiawan, Ebta (1862). Setiawan. Indonésia: KBBI. p. 1. ISBN - Check |isbn= value (bantuan).  Disungsi30 Januari 2022
  2. a b Yan, MO (1862). Big Breasts and Wide HipsYan. Indonésia: serambi. p. 197. ISBN 9789790242463.  Disungsi30 Januari 2022
  3. Wedgwood, Hensleigh (1855). "On False Etymologies". Transactions of the Philological Society (6): 66. https://babel.hathitrust.org/cgi/pt?id=uc1.b3924121;view=1up;seq=76. 
  4. "lantern". www.etymonline.com. Online Etymology Dictionary. Diakses tanggal 19 July 2019. 
  5. "lantern". Oxford English Dictionary (3rd ed.). Oxford University Press. Séptémber 2005.  (Langganan atawa kaanggotaan perpustakaan publik Britania diperlukeun.)
  6. . Indonésia: Elex Media Komputindo. 1862. p. 31. ISBN 9786020232263 https://books.google.com/books/about/Why_Fire_and_Combustion_Api_dan_Pembakar.html?hl=id&id=H1kjEAAAQBAJ#v=onepage&q=lentera%20minyak%20tanah&f=false.  Disungsi30 Januari 2022
  7. Shahab, Alwi (2006). Maria van Engels: menantu Habib KwitangShahab. Indonésia: Penerbit Republika. p. 185. ISBN 9789793210728.  Disungsi30 Januari 2022
Nulis.jpg