Lini jeung sunami Samudra Indonésia 2004

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

  • Lini jeung sunami Samudra Indonésia 2004

Padumukan deukeut basisir Sumatra
Tanggal {{{date}}}
Kekuatan 9.1–9.3 Mw[1]
Jero: 30 km (19 mi)[2]
Épiséntrum: 3°18′58″N 95°51′14″E / 3.316°N 95.854°E / 3.316; 95.854Koordinat: 3°18′58″N 95°51′14″E / 3.316°N 95.854°E / 3.316; 95.854[2]
Rupa: Megathrust
Nagara anu keuna {{{countries affected}}}
Karugian: US$15 billion[3]
Inténsitas maksimum: IX (Violent)[2]
Sunami:
  • 15 to 30 m (50 to 100 ft);[4][5]
  • max. 51 m (167 ft)[6]
Korban: 227,898 maot[7][8][9]

Lini jeung sunami Samudra Indonésia 2004 (ogé katelah Sunami Acéh 2004) kajadian jam 00:58:53 UTC kaping 26 Désémber, puseurna di luar basisir kulon Sumatra kalér, Indonésia. Ieu mangrupa lini handap laut mégatrus anu gedéna kacatet 9.1-9.3 Mw, ngahontal intensitas Mercalli nepi ka IX di sababaraha tempat. Ieu lini alatan bejadna patahan antara Lémpéng Burma jeung Lémpéng India.

Balukarna, mucunghul saruntuyan gelombang sunami anu luhurna nepi ka 30 méter, anu ngala nyawa 227.898 urang di 14 nagara, panglobana di Banda Aceh. Ieu bancana kaasup anu pangnyilakakeunana sapanjang catetan sajarah.


Nulis.jpg


  1. Salah ngutip: Tag <ref> tidak sah; tidak ditemukan teks untuk ref bernama Satake
  2. a b c Salah ngutip: Tag <ref> tidak sah; tidak ditemukan teks untuk ref bernama usgs
  3. "Indian Ocean Tsunami – Economic Aspects". indianoceantsunami.web.unc.edu. 
  4. "Astonishing Wave Heights Among the Findings of an International Tsunami Survey Team on Sumatra". U.S. Geological Survey. Diakses tanggal 16 June 2016. 
  5. Salah ngutip: Tag <ref> tidak sah; tidak ditemukan teks untuk ref bernama Paris
  6. Paris, Raphaël; Cachão, Mário; Fournier, Jérôme; Voldoire, Olivier (1 April 2010). "Nannoliths abundance and distribution in tsunami deposits: example from the December 26, 2004 tsunami in Lhok Nga (northwest Sumatra, Indonesia)". Géomorphologie : Relief, Processus, Environnement 16 (1): 109–118. doi:10.4000/geomorphologie.7865. 
  7. "Joint evaluation of the international response to the Indian Ocean tsunami: Synthesis Report" (PDF). TEC. Juli 2006. Diarsipkan dari versi asli (PDF) tanggal 25 August 2006. Diakses tanggal 9 Juli 2018. 
  8. "Earthquakes with 50,000 or More Deaths". U.S. Geological Survey. Diarsipkan dari versi asli tanggal 5 June 2013. 
  9. "Indian Ocean tsunami anniversary: Memorial events held". BBC News. 26 Désémber 2014. Diakses tanggal 15 Désémber 2016.