Lir ilir

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Lir ilir nyaéta kakawihan kaulinan barudak leutik urang Jawa jaman baheula, nu ceuk caritaan kolot mah dikarang ku salah sahiji Wali Songo (aya nu nyebut Sunan Bonang, Sunan Giri, aya ogé nu nyebut karangana Sunan Kalijaga). Kakawihan ieu ngandung palsapah agama Islam nu kacida jerona, nu nyaangan kaayaan kaislaman jaman harita nu saméméhna dipangaruhan ku budaya Hindu jeung Buda.

Téks[édit | édit sumber]

Teks asli[édit | édit sumber]

Lir ilir, lir ilir, tandure wus sumilir
tak ijo royo-royo tak sengguh temanten anyar
Cah angon, cah angon, penekna blimbing kuwi
Lunyu lunyu yo peneken kanggo mbasuh dodotiro
dodotiro kumitir bédah ing pinggir
Dondomana j'rumatana kanggo seba mengko sore
mumpung padang rembulane, mumpung jembar kalangane.
yo surako surak hiyo.

Tarjamah Sunda[édit | édit sumber]

Lir ilir, lir ilir, pepelakannana geus baruahan
Arémplok héjo kawas pangantén anyar
Budak angon, budak angon, pangnaékkeun balingbing éta
Najan leueur pangnaékkeun pikeun ngumbah papakéan
Papakéan saroéh di sisina
Kaputan tur benerkeun pikeun séba engké soré
Meungpeung caang bulanna, meungpeung lega pakalangannnana
Hayu sarurak sok sarurak.