Sunan Kali Jaga

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
(dialihkeun ti Sunan Kalijaga)
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Sunan Kali Jaga

Radén Syahid[1] anu dipiwanohna mah Sunan Kali Jaga (éjahan Jawa: Sunan Kali Jogo) atawa sok disebut ogé Syaikh Melaya [1] (gumelar taun 1450[1]) nyaéta salah saurang inohong Wali Sanga anu ruket jeung muslim di pulo Jawa, ku sabab kaparigelanna ngasupkeun pangaruh Islam kana tradisi Jawa[2]. Makamna aya di Kadilangu, Demak.[2]

Sunan Kali Jaga nyaéta putera Tumenggung Melayakusuma di Jepara[1]. Tumenggung Melayakusuma muasalna mah ti seberang, katurunan Adipati Tuban ku Sri Prabu Brawijaya, antukna anjeunna ganti ngaran jadi Tumenggung Wilatikta (Majapahit)[1]. Tumengung Melayakusuma téh bisa jadi saurang imigran Jawa mangsa koloni Jawa di Malaka anu geus asup Islam di Malaka[1], tuluy balik deui sangkan netep di Jawa[1][2]. Sunan Kali Jaga nikah jeung putri Sunan Ampel dina umur kurang leuwih 20 taun nya dina taun 1470 M[1]. Sunan Kali Jaga hirupna leuwih ti 100 tahun, nya ti patengahan abad ka-15 nepi ka ahir abad ka-16[1]. Sunan Kali Jaga nikah jeung Déwi Saroh binti Maulana Ishaq, nu tuluy dipaparin 3 urang putera nyaéta Raden Umar said anu tuluy meunang gelar Sunan Muria, Déwi Rukayah jeung Déwi Sofiah[1]. Sunan Kali Jaga hirup di tilu mangsa pamaréntahan, nyaéta mangsa pamungkas Majapahit (Karajaaan Majapahit runtuh dina taun 1478 M.), jaman Kasultanan Demak (ngadeg dina taun 1481-1546 M.) jeung Kasultanan Pajang (panungtungan dina taun 1568 M.) Ku kituna Sunan Kali Jaga hirup leuwih ti 100 taun lilana, ti patengahan abad ka-15 nepi ka ahir abad ka-16[1].

Référénsi[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g h i j k Warta Madani diaksés 28 Juni 2015 .
  2. a b c Biografiku diaksés 28 Juni 2015
Nulis.jpg