Lisah nilam

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Minyak nilam

Lisah nilam; minyak nilam; Patchouli oil (Basa Inggris) nyaéta salahsahiji minyak astiri anu dipibanda tina sari pati tangkal nilam (Pogostemon cablin Benth).[1] Ieu minyak mangrupakeun hiji komoditas unggulan nasional di Indonésia. Minyak nilam mibanda rupa-rupa kagunaan, rupa-rupa ubar saperti ubar dicongcong gegeremet. 70% kabutuhan minyak nilam sa dunya, didatangkeun ti Indonésia sanajan kitu Indonésia dina kaayaan narima harga jual anu ditawarkeun, lain sabagé anu nagtukeun harga jualna.[2]

Umur panén[édit | édit sumber]

Tangkal nilam bisa diarah minyakna/dipanén dina tangkalna dimana geus umur 7-9 bulan, 3-4 bulan ti saprak harita dipanén bisa dipanén sakali deui.[3] Panén dilaksnaakeun mangsa daun handapna geus katembong semu konéng. Nicak umurna 3 tahun, tangkalna kudu diganti deui/dipelak binih anyar.[4] Panén kudu dilaksanakeun isuk-isuk atawa soré, alatan mun dipanén tengah poé, minyakna anu dihasilkeunna baris ngurangan. Kabéh dahanna titeukteuk, ngan disésakeun sadahan pikeun méré kasempetan tangkal nilam sirungan deui. Nilam dipanén ngagunakeun arit atawa etem. Pakakas panén tina arit, kudubener-bener seukeut supaya tangkalna henteu karabut, lamun neka karabut tangkalna teu subur deui tur sirungna bakan ngurangan.[4]

Tempo ogé[édit | édit sumber]

Nilam

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. Dinas Perkebunan Provinsi Jawa Timur. (2013). Budidaya Tanaman Nilam. Retrieved from disbun.jatimprov.go.id
  2. Untung et al. (Juni 2009), hlm.23 – 24.
  3. Wulansari, N. I. (2005). Analisis Kelayakan Ekonomi Usahatani Nilam (Pogostemon sp.) (Repository, Institut Pertanian Bogor). Retrieved from repository.ipb.ac.id
  4. a b Subroto (2009) hal.39 – 44.

Referensi[édit | édit sumber]


Nulis.jpg