Néptunus

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Planét Néptunus

Neptunus nyaéta planét panglaérna (kadalapan) lamun dilanglang ti Panonpoé.[1] Néptunus mibanda jarak rata-rata jeung Panonpoé sagedé 4.450 juta km.[1] Neptunus mibanda diaméter ngahontal 49.530 km sarta mibanda massa 17,2 massa Bumi.[1] Période rotasi ieu planét nyaéta 16,1 jam, sedengkeun période révolusi nyaéta 164,8 warsih.[1] Wangun planét ieu jiga jeung bulan kalayan permukaan aya lapisan ipis silikat.[1] Komposisi nu nyusun planét ieu téh beusi sarta unsur beurat séjénna.[1] Planét Néptunus miboga 8 satelit, di antarana Triton, Proteus, Nereid, sarta Larissa.[1] Sarua kawas planét gedé séjénna di Surya Mandala, Néptunus ogé mibanda lélépén.[2] Lélépén debu ipis anu mengitari planét ieu kapanggih taun1989 ku Voyager 2.[2] Néptunus dinamai nurutkeun ngaran déwa sagara Roma baraya ti Pluto sarta Jupiter, kapanggih dina tanggal 23 Séptember 1846 ti prediksi matematik lain ti hasil observasi.[2] Minangka planét panglaérna anu ogé mibanda lélépén, lélépén di Néptunus jiga jeung lélépén Jupiter ampir teu kasampak lamun dibandingkeun lélépén Saturnus atawa Uranus. Nepi ka ayeuna dipikanyaho aya 5 lélépén anu geus terdeteksi sarta dipikanyaho data-datana di Néptunus nyaéta ti anu pangdeukeutna nyaéta lélépén Galle, Leverrier, Lassell, Arago sarta Adams.[2] Hiji lélépén lemah séjénna anu tacan dipikanyaho ngaranna motong orbit bulan Néptunus nyaéta Galatea.[2] Sajaba Galatea, aya 3 satelit Néptunus séjénna anu ogé mengorbit di wewengkon lélépén nyaéta Naiad, Thalassa sarta Despina.[2] Lélépén di Néptunus mimiti dipikanyaho di mana ayana dina taun1846 waktu William Lasell nu nimukeun Triton mikir manéhna geus nempo busur lélépén ngalingkung Néptunus.[2] taun1968, ngaliwatan okultasi béntang pikeun munggaran lélépén Néptunus junun dideteksi tapi masih tacan kanyahoan yén éta hiji lélépén.[2]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g (id)Neptunus (diaksés tanggal 1 Desember 2011)
  2. a b c d e f g h (id)Cincin gelap di Neptunus (diaksés tanggal 1 Desember 2011)


Nulis.jpg