Niobium

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Niobium

Niobium nyaéta hiji unsur kimia dina tabél périodik anu miboga lambang Nb jeung nomor atom 41.[1] Niobium mangrupa logam langka, lemes, bisa ditampol, sarta warnana bodas kulawu.[2] Ieu unsur miboga struktur kristal kubus ku sifat fisika jeung kimiana mirip tantalum.[2] Niobium gampang ngaréaksi jeug oksigén, karbon, halogén, nitrogén, sarta sulfur, malah mah dina suhu ruang.[2] Ieu logam inert kana asam, malah mah aqua regia dina suhu kamar, tapi réaksina jeung panas, asam medok, jeung utamana mah ku basa sarta oksidator.[2] Pepelakan umumna mah ngan miboga niobium ku konséntrasi nu rendah pisan sarta malah mah teu miboga saeutik-eutik acan, sanajan sawatara lukut mah bisa miboga nobium 0,45 ppm.[2] Tapi, pepelakan anu geus tumuwuh deukeut endepan niobium bisa ngaakumulasi ieu logam dina tingkat di luhur 1 ppm.[2] Niobium ditambang utamana tina mineral columbite anu saméméhna dipiwanoh minangka colombium (Cb).[2] Logam séjén anu ditambang nyaéta piroklor sarta jadi nu pangpentingna.[rujukan?] Daérah patambangan utama nyaétra Brazil (ngahasilkeun leuwih ti 85% niobium dunya), Zairé, Rusia, Nigéria jeung Kanada.[2]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. "Tabel Periodik (Indonesian Periodic Table)". PTable. Diakses tanggal 3/12/2016. 
  2. a b c d e f g h "Niobium (Nb): Fakta, Sifat, Kegunaan & Efek Kesehatannya". Amazine. Diakses tanggal 3/13/2016. 
Nulis.jpg