OPEC

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Lambang OPEC

OPEC (Singketan tina Organization of Petroleum Exporting Countries) nyaéta hiji organisasi nu diadegkeun taun 1960 ku sajumlah nagara nu jadi exportir sabagian gedé minyak di bumi.[1] Organisasi ieu diwangun pikeun netepkeun ekspor minyak jeung netepkuen aturan harga.[1]

Sajarah[édit | édit sumber]

Organisasi nagara-nagara pangekspor minyak (OPEC) diadegkeun di Baghdad, Irak, ku nandatanganan pajangjian dina bulan September 1960 ku lima nagara, nyaéta Républik Islam Iran, Irak, Kuwait, Arab Saudi jeung Venezuela. Maranéhna jadi anggota pamadeg organisasi.[2] Nagara-nagara éta tuluy ngagabung jeung Qatar (1961), Indonesia (1962), Uni Emirat Arab (1969), Nigeria (1971), Ekuador (1973), Gabon (1975) jeung Angola (2007).[2] Dina Desember 1992 nepi ka Oktober 2007, Ekuador ditangguhkeun kaanggotaanana.[2] Gabon dieureunkeun kaanggotaanana dina taun 1995.[2] Indonésia ditangguhkeun kaanggotaanana dina Januari 2009, ngan diaktipkeun ti 1 Januari 2016.[2] Ieu berarti, Organisasi miboga total 13 nagara anggota.[2] Statuta OPEC ngabédakeun antara anggota pangadeg jeung anggota pinuh - nagara-nagara nu aplikasi kaanggotaanana geus ditarima ku konferensi.[2]

Referensi[édit | édit sumber]

  1. a b (en)OPEC (diakses 16 Mei 2016)
  2. a b c d e f g (en)About OPEC (diakses 16 Mei 2016)
Nulis.jpg