Pacilingan

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Pacilingan nu aya di Kampung naga

Pacilingan nyaéta jamban tempat miceun atawa kakus nu wanguna basajan.[1] Tempatna dijieun luhureun balong atawa kamalir, bahanna tina awi boh tihang kitu deui pipindingna.[2] Luhurna bolongor kitu baé henteu ieuh maké hateup atawa panutup.[2] Pacilingan mah dipaké ku balaréa atawa bisa saha waé anu kaparengan perlu, henteu kudu nu bogana atawa pangeusi imah-imah anu aya disabudeureuna.[2][3][4]

Utamana di daérah Jawa Barat, pacilingan ngahaja dijieun luhureun balong maksudna, sakalian pikeun maraban lauk-lauk anu aya di éta balong tina kokotor anu dipiceun di pacilingan.[2] Sanajan ayana di luhureun balong, pacilingan mah henteu ieuh matak baseuh.[5] ku lantaran wangunna kawas panggung luhureun balong, kokotorna ogé langsung murag ka balong, henteu matak bau, mangsa beberesih tinggal maké cai pancuran anu ngahaja di golontorkeun ka paciligan. [6]

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. Luthfiyani, Lulu (2016). Kamus Genggam Bahasa Sunda. Jakarta: Frasa Lingua. p. 115. ISBN 9786026475275. 
  2. a b c d Sitanggang, M. (2007). Budi Daya Gurami. Depok: Niaga Swadaya. p. 14. ISBN 9789794895542. 
  3. Rosidi, Ajip (2000). Ensiklopedi Sunda: alam, manusia, dan budaya, termasuk budaya Cirebon dan Betawi. Universitas Michigan: Pustaka Jaya. p. 93. ISBN 9789794192597. 
  4. Sumarsono, Tatang (2008). Kamus populer bergambar Sunda-Indonesia. Universitas Michigan: PT Kiblat Buku Utama dengan Drs. H. Uu Rukmana. p. 199. 
  5. Sitepoe, Mangku (2008). Corat-coret anak desa berprofesi ganda. Jakarta: Kepustakaan Populer Gramedia. p. 277. ISBN 9789799101198. 
  6. muhammadiyah, suara (2007). Suara muhammadiyah. Suara Muhammadiyah: Suara Muhammadiyah. p. 26. 
Nulis.jpg