Pandémi koronavirus 2019 di Indonésia

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Pandémi COVID-19 di Indonésia
COVID-19 pandemic cases in Indonesia map (Density).svg
Peta propinsi di Indonésia kalawan kasus COVID-19 kakonfirmasi
PanyakitCOVID-19
Galur VirusSARS-CoV-2
LokasiIndonesia
Kasus munggaranJakarta
Tanggal mimiti aya2 Maret 2020
AsalWuhan, Hubei, Tiongkok
Kasus kakonfirmasi516.753 (26 Nopémber 2020)[1]
Kasus pulih433.649 (26 Nopémber 2020)[1]
Tilar dunya
16.352 (26 Nopémber 2020)[1]
Situs web resmi

www.covid19.go.id
covid19.bnpb.go.id
covid19.kemkes.go.id

Pandémi koronavirus di Indonésia mimiti kapanggih di tanggal 2 Maret 2020 nalika 2 urang Dépok anu miboga gejala flu, positip beunang ieu sasalad, sabada salah sahijina papanggih jeung urang Jepang anu diduga népa ka manéhna.[2]

Mimiti[édit | édit sumber]

Mimitina, di tanggal 14 Pébruari 2020, hiji wanoja 31 taun papanggih jeung hiji warga nagara Jepang anu datang ka Indonésia di hiji réstoran. Nalika urang Jepang éta geus ninggalkeun Indonésia tuluy ka Malaysia, di Malaysia manéhna positip virus korona. Tuluy manéhna ngabaran wanoja éta anu di Indonésia. Wanoja éta ngalaman gejala-gejala anu mirip jeung gejala virus korona. Manéhna tuluy boga inisiatip ka rumah sakit pikeun dirawat sarta dipariksa. Ibuna, 64 taun, milu ngarawat manéhna, anu tuluy diduga katépaan ti dinya. Saenggeus kitu, di tanggal 2 Maret 2020, dumasar hasil laboratorium, duanana dinyatakeun positip beunang virus korona.[2][3][4] Sanajan kitu, duanana ahirna bisa cageur tina éta sasalad.[5]

Saenggeus kitu, pamaréntah tuluy ngalakukeun tracking di réstoran éta. Tuluy kapanggih pasén nomer 3 jeung 4 anu katépaan virus sarta kabeneran aya di réstoran éta.[2]

Dampak[édit | édit sumber]

Kawijakan social distancing jeung physical distancing[édit | édit sumber]

Di tanggal 15 Maret, Pamaréntah Pusat méré pépéling ka masarakat pikeun ngalakukeun social distancing (jaga jarak sosial) pikeun nyegah sumebarna COVID-19. Masarakat dipépéling pikeun gawé jeung diajar di imah baé, sangkan teu kaluar imah. Pausahaan-pausahaan dianjurkeun pikeun ngaliburkeun pagawéna. Pikeun ténggat waktuna, Pamaréntah Pusat nyerahkeun ka Pamaréntah Daérah, boh gubernur, boh bupati/wali kota.[6][7]

Tuluy di tanggal 23 Maret, Pamaréntah ngagenti istilah social distancing ku istilah physical distancing (jaga jarak pisik). Masarakat dipépélingan pikeun jaga jarak minimal saméter nalika di tempat umum, saperti di stasion, halteu, jeung sajabana.[8] Ieu kawijakan sarua kénéh jeung social distancing, pédah ngagenti ngaranna wungkul.[9]

Atikan[édit | édit sumber]

Épékna, babaraha daérah ngaliburkeun sakola sangkan siswa henteu kaluar imah sarta ngayakeun kegiatan belajar mengajar (KBM) jarak jauh.[10][11] Salian ti éta, loba universitas anu ngalaksanakeun KBM jarak jauh.[12]

Sangkan nyegah sumebarna virus leuwih parah, palaksanaan Ujian Nasional (UN) tingkat SMA, SMP, sarta SD di taun 2020 bedo dilaksanakeun.[13][14][15] Salian ti éta, palaksanaan UTBK SBMPTN 2020 ogé diundur.[16][17]

Ékonomi[édit | édit sumber]

Mentri Kauangan Sri Mulyani, nyatakeun yén dampak virus korona kana ékonomi bakal leuwih kompléks tibatan krisis anu kajadian di taun 1997–1998 sarta 2008–2009. Aktivitas ékonomi kaganggu ku sabab lolobana masarakat caricing di imahna séwang-séwangan. Salian ti éta, babaraha pausahaan ngalakukeun Pemutusan Hubungan Kerja (PHK) ka para pagawéna.[18] Angka tumuwuhna ékonomi di Indonésia ira-kiar bakal nurun nepi ka 2.3 persén, malahan mah kamungkinan bisa nepi ka négatip 0,4 persén.[19][20]

Pariwisata[édit | édit sumber]

Ku sabab ayana ieu sasalad, babaraha tempat wisata ditarutup, tuluy tempat wisata anu masih kénéh maruka sarepi, balukarna hotél-hotél ditarutup sarta para pagawéna dirumahkan.[21][22]

Tingali ogé[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c "Peta Sebaran". Diakses tanggal 26 Nopémber 2020. 
  2. a b c Media, Kompas Cyber. "Kronologi dan Urutan Munculnya 6 Orang Positif Virus Corona di Indonesia". KOMPAS.com (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-04-06. 
  3. "Kasus Pertama, Dua Orang di Indonesia Positif Terinfeksi Virus Corona". www.nu.or.id (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-04-06. 
  4. Bernie, Andrian Pratama Taher & Mohammad. "Kronologi Penularan Pasien Positif Corona COVID-19 di Indonesia". tirto.id (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-04-06. 
  5. "Pasien Pertama Virus Corona di Indonesia Sembuh dan Bisa Keluar RS – Katadata.co.id". katadata.co.id (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-04-06. 
  6. "Bukan Lockdown, Ini Kebijakan Presiden Jokowi Terkait Pencegahan Covid-19". suara.com (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-04-07. 
  7. Media, Kompas Cyber. "Panduan Mencegah Virus Corona dengan Social Distancing, Apa Itu?". KOMPAS.com (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-04-07. 
  8. Taher, Andrian Pratama. "Pemerintah Ubah Istilah Social Distancing Jadi Physical Distancing". tirto.id (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-04-07. 
  9. Liputan6.com. "Mahfud Md: Physical Distancing Bukan Kebijakan Baru, Hanya Ubah Istilah". liputan6.com (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-04-07. 
  10. "Sekolah Diliburkan, Anies Minta Guru Mengajar dari Rumah". nasional (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-04-07. 
  11. "Sekolah Diliburkan Hingga 1 April". SUMEKS.CO (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-04-07. 
  12. "Sekolah, universitas meniadakan kelas di tengah wabah virus corona" (dalam bahasa id). BBC News Indonesia. 2020-03-17. https://www.bbc.com/indonesia/indonesia-51769074. Diakses pada 2020-04-07 
  13. Asmara, Chandra Gian. "Sah! Jokowi Putuskan UN 2020 Dibatalkan". news (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-04-07. 
  14. Dharmastuti, Hestiana. "Permintaan Maaf Mendikbud Nadiem saat UN Dibatalkan". detiknews (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-04-07. 
  15. Media, Kompas Cyber. "UN Dibatalkan, Nadiem Minta Maaf dan Apresiasi Siswa SMK". KOMPAS.com (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-04-07. 
  16. "UTBK SBMPTN 2020 Ditunda Dampak Wabah Corona". nasional (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-04-07. 
  17. Chaterine, Rahel Narda. "Pandemi Corona, LTMPT Tunda UTBK SBMPTN 2020". detiknews (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-04-07. 
  18. "Sri Mulyani Sebut Dampak Virus Corona Melebihi Krisis 1998". ekonomi (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-04-07. 
  19. "Sri Mulyani: Dampak Virus Corona Berat ke Perekonomian". ekonomi (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-04-07. 
  20. "Sri Mulyani: Skenario Terburuk Ekonomi RI Minus 0,4 Persen". ekonomi (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-04-07. 
  21. "Efek Corona, 1.316 Karyawan Hotel di Lombok Dirumahkan". ekonomi (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-04-07. 
  22. Liputan6.com. "Sektor Pariwisata Nyaris Tumbang Akibat Corona Covid-19, Menparekraf Masih Siapkan Solusi". liputan6.com (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-04-07.