COVID-19

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Panyakit koronavirus 2019 (coronavirus disease 2019, disingget COVID-2019[1]) nyaéta salah sahiji panyakit népa alatan inpéksi virus SARS-CoV-2[2]. Panyakit ieu munggaran dipanggihan di taun 2019 di Wuhan, China.[3] Virus ieu nyababkeun pandemi koronavirus 2019-2020 di sakuliah dunya. Jalma anu kaserang panyakit ieu biasana boga gajala demam, batuk, jeung hésé napas. Sababaraha gajala saperti pilek jeung bersin biasana teu loba dipanggihan.[4] Panyakit ieu bisa nularkeun ti hiji jelema nu geus positif COVID-19 ka hiji jelema nu masih kénéh sehat, ku cara batuk atawa ngaluarkeun napas nu ngahasilkeun droplets atawa tetesan leutik tina irung atawa baham. Droplets ieu bakalan nempel ka jelema nu sehat atawa benda lain, nu poténsi bisa kahirup atawa nempel kana mata, irung atawa baham[5]. Virus ieu bisa stabil napel dina wangun aerosol jeung permukaan salila sababaraha jam bahkan bisa nepi ka sababaraha poé. Waktu tahanna éta virus beda-beda tiap jinis bahan, diantarana nyaéta dina wangun aerosol bisa nepi ka tilu jam, opat jam dina tambaga, dua puluh opat jam dina karton jeung dua atawa tilu poé dina palastik jeung beusi nu geus karahaan[6]. Jalma nu geus kapapar ku virus korona, biasana bakalan aya gajala panyakit saanggeus kapapar dua atawa opat belas poé nu dumasar kana waktu inkubasi virus.[7] Ieu sababna dianjurkan jang ngajaga jarak sameter jeung jalma nu positif boga panyakit ieu[5].

COVID-19
Ngaran lian
  • Panyakit pernapasan akut 2019-nCoV
  • Pneumonia koronavirus anyar[8]
  • Pneumonia Wuhan[9][10][11][12]
Symptoms of coronavirus disease 2019 2.0-id.png
Gejala COVID-19
SpesialisasiPanyakit menular, pulmonologi
GejalaDemam, batuk, hésé napas[13]
KomplikasiPneumonia, sindrom gangguan pernapasan akut, gagal ginjal
MusababSARS-CoV-2
DiagnosisPCR, imunoasai, pemindaian tomografi terkomputasi
PencegahanNgumbah leungeun, étika batuk, ngajaga jarak deukeut jeung jelema nu boga COVID-19
Cara ngarawatSimtomatik jeung suportif

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. "Coronavirus disease named Covid-19" (dalam bahasa en-GB). BBC News. 2020-02-11. https://www.bbc.com/news/world-asia-china-51466362. Diakses pada 2020-03-18 
  2. Gorbalenya, Alexander E.; Baker, Susan C.; Baric, Ralph S.; Groot, Raoul J. de; Drosten, Christian; Gulyaeva, Anastasia A.; Haagmans, Bart L.; Lauber, Chris et al. (2020-02-11). "Severe acute respiratory syndrome-related coronavirus: The species and its viruses – a statement of the Coronavirus Study Group" (dalam bahasa en). bioRxiv: 2020.02.07.937862. doi:10.1101/2020.02.07.937862. https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.02.07.937862v1. 
  3. "WHO Director-General's opening remarks at the media briefing on COVID-19 - 11 March 2020". www.who.int. Diakses tanggal 2020-03-22. 
  4. "Coronavirus | About | Symptoms and Diagnosis | CDC". web.archive.org. Diakses tanggal 2020-03-18. 
  5. a b "Q&A on coronaviruses (COVID-19)". www.who.int. Diakses tanggal 2020-03-22. 
  6. "New coronavirus stable for hours on surfaces". National Institutes of Health (NIH). Diakses tanggal 2020-04-07. 
  7. CDC. "Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) – Symptoms". Centers for Disease Control and Prevention (dalam en-us). Diakses tanggal 2020-04-07. 
  8. "国家卫生健康委关于新型冠状病毒肺炎暂命名事宜的通知". 7 Februari 2020. Diarsipkan dari versi asli tanggal 28 Februari 2020. Diakses tanggal 9 Februari 2020. 
  9. Belluz, Julia (20 Januari 2020). "Wuhan pneumonia outbreak: What we know and don't know". Vox. Diarsipkan dari versi asli tanggal 13 Januari 2020. Diakses tanggal 27 Februari 2020. 
  10. Cheung, Elizabeth (17 Januari 2020). "Wuhan pneumonia: Hong Kong widens net for suspected cases but medical workers fear already overstretched hospitals will suffer". South China Morning Post. Diarsipkan dari versi asli tanggal 21 Januari 2020. Diakses tanggal 2020-02-27. 
  11. Chan, Jasper Fuk-Woo; Yuan, Shuofeng; Kok, Kin-Hang; To, Kelvin Kai-Wang; Chu, Hin; Yang, Jin; Xing, Fanfan; Liu, Jieling et al. (2020-02-15). "A familial cluster of pneumonia associated with the 2019 novel coronavirus indicating person-to-person transmission: a study of a family cluster" (dalam bahasa English). The Lancet 395 (10223): 514–523. 24 Januari 2020. doi:10.1016/S0140-6736(20)30154-9. ISSN 0140-6736. PMID 31986261. https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)30154-9/abstract. 
  12. "Wuhan designates hospitals for viral pneumonia treatment as cases rise". The Straits Times. 21 Januari 2020. Diarsipkan dari versi asli tanggal 21 Januari 2020. Diakses tanggal 27 Februari 2020. 
  13. "Coronavirus About Symptoms and Diagnosis". Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit. Amerika Serikat. 30 Januari 2020. Diarsipkan dari versi asli tanggal 30 Januari 2020. Diakses tanggal 1 Februari 2020. 

Tutumbu kaluar[édit | édit sumber]