Pandémi koronavirus 2019 di Viétnam

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Pandémi koronavirus 2019 di Viétnam
COVID-19 Pandemic Cases in Vietnam.svg
Peta pandémi di Viétnam:
(9 April): ██ Terkonfirmasi██ Diduga
PanyakitCOVID-19
Galur VirusSARS-CoV-2
LokasiViétnam
Kasus munggaranHo Chi Minh City
Tanggal mimiti aya23 Januari 2020
AsalWuhan, Hubei, Republik Rahayat Tiongkok
Kasus kakonfirmasi1,361[1]
Kasus pulih1,209[1]
Tilar dunya
35[1]
Situs web resmi
ncov.moh.gov.vn

Pandémi koronavirus 2019 di Viétnam mimiti kapanggih di tanggal 23 Januari 2020[2] nalika aya dua warga nagara Tiongkok anu dinyatakeun positip virus korona.[3]

Per tanggal 4 Juni 2020, kacatet geus aya 328 kasus positip sarta 302 urang anu geus cageur. Euweuh kasus anu tiwas di Viétnam.[4][5][6][7] Hal ieu anu nyababkeun Viétnam dikléim jadi nagara anu suksés dina nanganan virus korona, bareng jeung Taiwan jeung Koréa Kidul.[8][9] Padahal, sacara géografis, Viétnam boga wates wilayah langsung jeung Tiongkok.

Kasus anu tiwas di Viétnam anu jumlahna nol ku lantaran Viétnam geus siaga ti saprak virus korona kapanggih di Wuhan di bulan Désémber 2019. Nalika kasus munggaran kapanggih di tanggal 23 Januari, Viétnam langsung ngalumakukeun kawijakan darurat, wates jeung Tiongkok ditarutup sarta sakola-sakola diliburkeun, tuluy pamariksaan kaséhatan ditingkatkeun di pangwatesan sarta di tempat anu vital lianna. Pamaréntah ogé langsung ngarantina wilayah sacara gedé-gedéan. Unggal jalma anu datang ka Viétnam wajib dikarantina salila 14 poé. Viétnam wani nyokot tindakan anu ékstrim tapi ampuh dina nyegah sumebarna virus korona.[10][11][12][13][14][15][16] Kasuksésan Viétnam dina nanganan virus korona meunang pujian ti Organisasi Kaséhatan Dunya.[17]

Mimiti[édit | édit sumber]

Mimitina, hiji bapa anu asalna ti kota Wuhan rék nganjangan budakna annu cicing di Viétnam. Manéhna ngalakonan lalampahan ka Hanoi jeung Nha Trang. Anakna diduga katépaan ti bapana. Maranéhna tuluy dirawat di rumah sakit Cho Ray di Kota Ho Chi Minh[18][19]

Sumebarna virus[édit | édit sumber]

Per tanggal 4 Jun, kacatet aya 22 propinsi jeung kota satingkat propinsi anu boga kasus positip virus korona.[20]

Data jumlah kasus virus korona dumasar propinsi, per 4 Juni 2020
Propinsi/kota Kasus positip Cageur Tiwas Propinsi/kota Kasus positip Cageur Tiwas Propinsi/kota Kasus positip Cageur Tiwas
Hanoi 114 113 0 Tay Ninh 4 4 0 Ninh Thuan 2 2 0
Ho Chi Minh 59 54 0 Hai Duong 4 1 0 Lao Cai 2 2 0
Thai Binh 30 13 0 Ha Nam 4 4 0 Khanh Hoa 1 1 0
Bac Lieu 21 21 0 Bac Giang 4 4 0 Ben Tre 1 1 0
Vinh Phuc 19 19 0 Ha Tinh 4 4 0 Bac Ninh 1 1 0
Ninh Binh 13 13 0 Quang Nam 3 3 0 Thai Nguyen 1 1 0
Binh Thuan 9 9 0 Thanh Hoa 3 3 0 Lai Chau 1 1 0
Quang Ninh 8 8 0 Thua Thien Hue 2 2 0 Hung Yen 1 1 0
Da Nang 6 6 0 Can Tho 2 2 0 Dong Nai 1 1 0
Dong Thap 5 5 0 Tra Vinh 2 2 0 Ha Giang 1 1 0

Dampak[édit | édit sumber]

Ékonomi[édit | édit sumber]

Sanajan Viétnam dianggap mampu ngendalikeun sarta nyegah sumebarna virus korona, tapi widang ékonomi beunang dampak anu kawilang gedé. Pariwisata anu eureun ti tanggal 1 April nyababkeun pamasukan ngurangan. Salian ti éta, ékspor Viétnam ogé kurang payu lantaran nagara lian ogé keur nyanghareupan masalah virus korona, industri-industri ogé rarugi.[21] Diprédiksi ékonomi Viétnam bakal pulih mangbulan-bulan sarta angka tumuwuhna bakal jadi 4,8 persén, turun tina prédiksi anu asalna nepi ka 7 persén.[22] Sanajan kitu, Viétnam moal beunang résési, teu saperti nagara-nagara séjén anu kadampak pandémi.[23] Ékonomi Viétnam diprédiksi pulih di taun 2021 kalawan angka tumuwuhna nepi ka 7 persén.[24][25]

Tingali ogé[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c "TRANG TIN VỀ DỊCH BỆNH VIÊM ĐƯỜNG HÔ HẤP CẤP COVID-19" (dalam Vietnamese). BỘ Y TẾ (Ministry of Health). 
  2. "Reaksi Berlebihan Justru Jadi Kunci Sukses Vietnam Tangani Corona hingga Kini Nol Kematian". Tribun Mataram (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-06-04. 
  3. Sidik, Syahrizal. "Keajaiban Tercoreng, Kasus Corona di Vietnam Melonjak". news (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-06-04. 
  4. "The Coronavirus in Asia and ASEAN – Live Updates by Country". ASEAN Business News. Diakses tanggal 2020-06-04. 
  5. "Vietnam Coronavirus: 328 Cases and 0 Deaths - Worldometer". www.worldometers.info. Diakses tanggal 2020-06-04. 
  6. "Vietnam Business Operations and the Coronavirus: Updates". Vietnam Briefing News. Diakses tanggal 2020-06-04. 
  7. "Vietnam Coronavirus Cases | June 2020 Data". tradingeconomics.com. Diakses tanggal 2020-06-04. 
  8. Hikam, Herdi Alif Al. "Taiwan hingga Vietnam Sukses Tekan Corona, Apa Rahasianya?". detikfinance (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-06-04. 
  9. "Empat Negara yang Dinilai Sukses Kendalikan Penyebaran Corona - Katadata.co.id". katadata.co.id (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-06-04. 
  10. Media, Kompas Cyber. "Reaksi Berlebihan terhadap Virus Corona, Kunci Vietnam Sukses Tangani Covid-19 Halaman 3". KOMPAS.com (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-06-04. 
  11. Mediatama, Grahanusa. "Apa rahasia di balik kesuksesan Vietnam menahan penularan corona? Ini bocorannya - Page 2". kontan.co.id (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-06-04. 
  12. "POPULER Vietnam Sukses Tangani Corona hingga Kini Nol Kematian, Kuncinya Malah Reaksi Berlebihan". Tribun Mataram (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-06-04. 
  13. Sebayang, Rehia. "Menakjubkan! Vietnam Sukses Hajar Corona, Nol Kasus 4 Hari". news (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-06-04. 
  14. Saputra, Eka Yudha. "Vietnam Sukses Lawan Virus Corona dengan Sumber Daya Terbatas". Tempo. Diakses tanggal 2020-06-04. 
  15. Network, Ayo Media. "Bisa Dicontoh, Begini Strategi Vietnam Atasi Corona Tanpa Kasus Kematian". AyoJakarta.com (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-06-04. 
  16. Sebayang, Rehia. "Serius! 'Lebay' Jurus Ampuh Vietnam Sukses Libas COVID-19". news (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-06-04. 
  17. developer, mediaindonesia com. "Belajar dari Kesuksesan Vietnam Lawan Korona". mediaindonesia.com (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-06-04. 
  18. "Vietnam: Two cases of 2019-nCoV confirmed January 23". GardaWorld. Diakses tanggal 2020-06-04. 
  19. Phương, Lê (23 January 2020). "Hai người viêm phổi Vũ Hán cách ly tại Bệnh viện Chợ Rẫy" [Two people with Wuhan pneumonia were isolated at Cho Ray Hospital]. VnExpress (dalam Vietnamese). Diarsipkan dari versi asli tanggal 2020-06-04. Diakses tanggal 2020-06-04. 
  20. "Data Kasus COVID-19". ncov.moh.gov.vn. Kamentrian Kaséhatan Viétnam. Diakses tanggal 2020-06-04. 
  21. Saputra, Eka Yudha. "Dampak Wabah Virus Corona Terhadap Perekonomian Vietnam". Tempo. Diakses tanggal 2020-06-04. 
  22. "Meski Kasus COVID-19 Rendah, Ekonomi Vietnam Akan Pulih Dalam Waktu Berbulan-bulan". VOA Indonesia (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-06-04. 
  23. Arbar, Thea Fathanah. "Vietnam Berhasil Libas Corona, Kini Diramal Lolos Resesi". news (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-06-04. 
  24. Mediatama, Grahanusa. "Sukses tahan corona, IMF prediksi pertumbuhan ekonomi Vietnam capai 7% di tahun 2021". kontan.co.id (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-06-04. 
  25. "'Terbebas' Corona, Vietnam Hadapi Tantangan Pemulihan Ekonomi". ekonomi (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-06-04.