Pasar Malem

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian


Pasar malem di Chiang Mai
Pasar malem di Kaohsiung

Pasar malem nyaéta pasar anu lumangsungna peuting dina waktu anu kawatesanan, upamana ngan saminggu, kalawan tujuan paméran atawa nawarkeun rupa-rupa barang dagangan.[rujukan?] Sajaba ti éta, ogé euyeub ku nu ngajualan kadaharan jeung inuman, pintonan kayaning penca silat, gulat, sandiwara, sulap, layar tancep, jsté.[rujukan?] Sakapeung sok diémbohan ogé ku nu maén judi leuleutikan, saperti alung geulang, némbak, jeung rolét. Kagiatan pasar malem geus mimiti nerekab dina mangsa saméméh Perang Dunia II.[rujukan?] Nu kawentar mangsa harita nyaéta ''jaarburs'', nu diayakeun unggal taun di Bandung [1]

Sajarah[édit | édit sumber]

Pasar malem (Hanzi: 夜市, pinyin: ye shi) geus aya dina jaman Dinasti Sui di Tiongkok kuno.[rujukan?] Dina jaman harita, lumangsungna pasar diatur sacara ketat ku kakaisaran.[rujukan?] Pasar malem mimiti kacatet di Chang'an, kota pangbadagna mangsa harita. Ti Chang'an, pasar malem satuluyna ngalegaan ka kota-kota séjénna saperti Kaifeng, Luoyang jeung Yangzhou.[rujukan?]

Nepi ka taun 965 di jaman Dinasti Song, kakaisaran ngahapuskeun larangan dagang sanggeus liwat tengah peuting.[rujukan?] Di Kaifeng muncul pasar malem nu diayakeun nepi ka isuk.[rujukan?] Pasar malem samodél kieu disebutna pasar hantu (鬼市).[rujukan?] Ieu kabiasaan téh jadi budaya tur nerekab ka kota-kota séjénna di sakuliah Tiongkok.[rujukan?]

Catetan[édit | édit sumber]

  1. Ajip Rosidi, dkk., 2000, Ensiklopedi Sunda: Alam, Manusia, Budaya (termasuk Budaya Betawi dan Cirebon kaca 501. Jakarta: Pustaka Jaya.

Tingali ogé[édit | édit sumber]


Nulis.jpg