Perang Kamerdikaan Bangladés

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Perang Kamerdikaan Bangladés
Bagian ti Perang Tiis
Tanggal 26 Maret – 16 Désémber 1971
Lokasi Pakistan Wétan
Hasil Bangladés jeung India meunang.
  • Komando Wétan Militér Pakistan ancur.
  • Merdikana Bangladés.
Wewengkon
changes
Pakistan Wétan, éksklave wétan Pakistan jadi nagara merdika Bangladés.
Nu perang
Bangladés Bangladés

India India (milu perang saprak 3 Désémber 1971)[1]

Pakistan Pakistan
Komandan
Bangladés Jqxzndral M. A. G. Osmani
Bangladés Mayjén K. M. Shafiullah
Bangladés Mayjén Ziaur Rahman
Bangladés Mayjén Khaled Mosharraf
Létjén J.S. Aurora
Marsekal Lapangan Sam Manekshaw
Létjén Sagat Singh
Mayjén JFR Jacob
Létjén A.A.K. Niazi White flag icon.svg
Létjén Tikka Khan
Jéndral Abdul Hamid Khan
Laksamana Pengker P. N. Shariff White flag icon.svg
Komodor Udara Enamul Huq
Mayjén Khadim Hossein Raja
Mayjén Rao Forman Ali  White flag icon.svg
Mayjén A. O. Mitha
Mayjén Mohd Jamshed  White flag icon.svg
Brigjén Jahanzeb Arbab
Kakiatan
Tentara Bangladés: ~175.000[2][3]
India: 250.000[2]
Angkatan Pakarang Pakistan: ~ 365.000[2]

Paramilitér: ~250.000[4]

Korban
Tentara Bangladés: ~30.000
India: 1.426 maot
3.611 luka (Official)
1.525 maot
4.061 luka[5]
Pakistan

~8.000 maot[rujukan?]
~10.000 luka[rujukan?]
~93.000[6] tawanan
(56.694 Angkatan Pakarang
12.192 Paramilitér
sésana sipil)[5][7]

Total korban sipil: Perkiraan antara 300.000[8] jeung 3.000.000[9]

Citakan:Campaignbox Bangladesh Liberation War Citakan:Campaignbox Indo-Pakistani War of 1971 Citakan:Campaignbox Indo-Pakistani Wars

Perang Kamerdikaan Bangladés (Basa Benggala: মুক্তিযুদ্ধ Muktijuddho) nyaéta konflik pakarang dina kira-kira 9 sasih, antawis Pakistan Wétan sareng India ngalawan Pakistan Kulon. Perang ieu ngawitan dina 26 Maret 1971 antara Nagara Pakistan jeung Pakistan Wétan, India milu saprak 3 Désémber 1971. Konfil réngsé dina 16 Désémber 1971, ngahasilkeun misahna Pakistan Wétan, nu jadi nagara merdika Bangladés.

Tingali ogé[édit | édit sumber]

Catetan suku jeung rujukan[édit | édit sumber]

  1. "Gen. Tikka Khan, 87; 'Butcher of Bengal' Led Pakistani Army". The Los Angeles Times. Citakan:ISO date/en. http://articles.latimes.com/2002/mar/30/local/me-passings30.1 
  2. a b c India – Pakistan War, 1971; Introduction – Tom Cooper, Khan Syed Shaiz Ali
  3. Pakistan & the Karakoram Highway By Owen Bennett-Jones, Lindsay Brown, John Mock, Sarina Singh, Pg 30</
  4. p442 Indian Army after Independence by KC Pravel: Lancer 1987 [ISBN 81-7062-014-7]
  5. a b Data ti The Fall of Dacca beunangna Jagjit Singh Aurora dina The Illustrated Weekly of India, 23 Désémber 1973 dikutip dina Indian Army after Independence ku KC Pravel: Lancer 1987 [ISBN 81-7062-014-7]
  6. "54 Indian PoWs of 1971 war still in Pakistan". DailyTimes. Citakan:ISO date/en. Diarsipkan dari yang asli on Citakan:ISO date/en. https://archive.is/cOfJ. Diakses pada 11 October 2011 
  7. Figure from Pakistani Prisoners of War in India by Col S.P. Salunke p.10 quoted in Indian Army after Independence by KC Pravel: Lancer 1987 (ISBN 81-7062-014-7)
  8. "Bangladesh Islamist leader Ghulam Azam charged". BBC. 13 May 2012. Diakses tanggal 13 May 2012. 
  9. "Bangladesh sets up war crimes court – Central & South Asia". Al Jazeera English. 25 March 2010. Diarsipkan dari versi asli tanggal 5 June 2011. Diakses tanggal 23 June 2011. 

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]

Citakan:Military of Bangladesh Citakan:Military of India Citakan:Military of Pakistan Citakan:Bangladesh liberation Citakan:1971 Indo-Pak War


Hourglass drawing.svg