Peristiwa Kapunahan Ordovisium-Silur

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Peristiwa Kapunahan Ordovisium-Silur mangrupa kapunahan global lumangsung dina Jaman Hirnantian (445,2 jutaan ka 443,8 juta taun ka tukang) dina Periodé Ordovisium jeung Jaman Rhuddanian satuluyna (443,8 jutaan 440,8 juta taun ka tukang) tina Periodé Silurian anu ngaleungitkeun kira-kira 85 persén sakabéh spésies Ordovisium. Intervasi kapunahan ieu kadua dina kalengkapan anu aya dina watés antara Pérmian jeung periodé Trias 251 juta taun ka tukang dina perséntase kulawarga laut anu kapangaruhan. Kapunahan Ordovisium-Silur ampir dua kali parah salaku kajadian kapunahan K-T anu lumangsung dina ahir Periodé Cretaceous, sakitar 66 juta taun ka tukang, anu kasohor ngaleungitkeun dinosaurus.[1]

Sajarah[édit | édit sumber]

Kapunahan kajadian sakitar 444-447 juta taun ka tukang jeung cirian wates antara Ordovisium jeung ieu periodé Silurian. Dina mangsa kajadian kapunahan ieu, anu meureun diwangun ku sababaraha peristiwa anu jarakna jelas, aya sababaraha parobahan anu ditandaan dina isotop karbon réponsif biologis jeung oksigén, anu bisa nunjukkeun kajadian anu misah atawa fase diba hiji kapunahan.

Dina waktu éta, sakabéh organismeu rumit cicing di laut, jeung sakitar 100 kulawarga laut jadi punah, ngaliput sakitar 49%. Brakiopoda jeung bryozoans dihukum, jeung seuer kulawarga trilobite, conodont jeung graptolite.

Kamungkinan panyabab[édit | édit sumber]

Kapunahan ieu ayeuna nuju ditaliti sacara intensif; téori anu paling sering ditarima nyaéta yén maranéhna dipicu ku umur és lila, panginten umur anu paling parah dina Panérozoikum, dina tahapan faunal Hirnantian anu ngeureunkeun panjang, stabil kaayaan rumah kaca bisa tina Ordovisium. Kapunahan anu dimimitian ku ragrag di CO2 atmosfir anu selektif kapangaruhan deet tempat anu paling hirup.

Nalika Gondwana kakawasaan kidul ngaleungit kana Kutub Kidul, ésna ngawangun di dinya. Strata geus ditumpangan dina tungtung batu Ordovisium Afrika Kalér terus kalér-beulah Amérika Kalér, anu lokasi kidul dina waktu éta. Glasiasi ngonci cai tina laut-dunya, jeung interglasial ngosongkeun éta, nyababkeun sagara laut terus-terusan turun jeung naék; ombam Ordovisium intra-buana ékstra mundur, anu ngaleungitkeun loba dahareun ékologis, terus wangsul, ngalaksanakeun pangadeg anu teu loba kulawarga organismeu. terus maranéhna mundur deui jeung pulsar glasiar satuluyna, ngaleungitkeun kalainan biologis dina énggal parobahan.

Ieu nyababkeu hiji peralihan di lokasi formasi cai di handapeun, pindah ti garis handap, karakteristik kaayaan rumah kaca, ka luhur lintang, karakteristik kaayaan rumah és, anu dipirig ku ngaronjat arus laut jeung oksigén jeto cai. Hiji fauna oportunistik sakeudeung ter aya, saméméh kaayaan anoxic wangsul. Pecahan di pola surkulasi samudra ngahasilkeun gizi tina cai abyssial. Spésies salamet nyaéta jelema anu diobalan ku kaayaan anu dirobah jeung ngeusi nuti ékologis anu ditinggalkeun ku kapunahan.

Hipotésis Sinar Gamma Ngabeledug[édit | édit sumber]

Élmuwan ti Universitas Kansas jeung NASA geus ngusulkeun yén kapunahan awal parantoa disababkeun ku ledakan sinar gamma anu asalna ti bintang anu ngabeledug dina 6,000 taun cahaya (dina panangan caket tina Galaksi Bima Sakti). Bendungan sapuluh detik bakal ngaleungitkeun atmosfir satengahna ozonna langsung, nyababkeun organismeu anu nyicingan permukaan, kaasup jalma fotosintésis planét, bakal dipayunkeun tingkat tinggi radiasi sinar ultraviolét. Ieu bakal bunuh loba spésies jeung nyababkeun turunna suhu. Sabalikna teu aya buktina anu teu jelas yén caket dieu anu kantos jadian.

Tungtung kapunahan[édit | édit sumber]

Tungtung kajadian kadua kajadian nalika ngaleungitkeun glasier ngabalukarkeun tingkat laut naék deui jeung nyaimbangkeun deui. Kabalikan deui kabébasan kahirupan jeung caah panambangan tina buana permanén di awal Silurian ningali biodiversitas anu tetep dina pesenan anu salamet.

Proyék utama ayeuna (2004-2008) proyék UNESCO's International Géoscience Program (IGCP), nuturkeun usulan sukses biodiversifikasi Ordovisium, boga tujuan utama pikeun néangan kamungkinan fisik jeung kimia, aya hubunganana jeung parobahan iklim, tingkat laut. gunung bitu, gerakan lempeng, pangaruh extraterrestrial, tina biodiversifikasi Ordovisium, kapunahan kapungkur Ordovisum ieu, jeung radiasi Silurian anu satuluyna.[2]

Réferénsi[édit | édit sumber]

  1. "Ordovician-Silurian extinction | Overview & Facts". Encyclopedia Britannica. Diakses tanggal 2019-11-17. 
  2. "Ordovician-Silurian extinction events". Paleontology Wiki. Diakses tanggal 2019-11-17.