Kapunahan massal

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Kaayaan punah katingalina, fraksi génus anu ngalaman kapunahan dina hiji waktos, sakumaha ogé diwangun dina catetan fosil (Grafik ngaleungitkeun Kapunahan Holosen).

Kapunahan massal nyaéta kapunahan sajumlah spésies dina jangka waktu anu rada pondok dina waktos geologis, disangka ku sabab faktor musibah saperti kajadian global atawa parobahan lingkungan anu nyaebar anu anu gancang teuing pikeun lolobana spésies adaptasi. Sahenteuna lima kapunahan massal geus dikenalkeun dina catetan fosil, nepi ka Ordovisium, Dévonian, Pérmian, Trias, jeung periodé Cretaceous. Kapunahan Pérmian, anu lumangsung 245 juta taun ka tukang, nyaéta kapunahan massal anu paling dipikanyaho dina sajarah Bumi, hasilna kapunahan dianggaran 90% spésies laut. Dina kapunahan Cretacéous, 65 juta taun ka tukang, diperkirakan 75% spésies, kaasup dinosaurus, geus punah, salaku hasil asteroid ngabangun jeung Bumi. Bandingkeun kapungkur.[1]

Diperkirakan yén Bumi geus ngalaman 5 kapunahan massal jeung hiji kapunahan massal anu teruskeun:

  1. Peristiwa Kapunahan Ordovisium-Silur, kajadian 450-440 juta taun ka tukang.
  2. Peristiwa Kapunahan Dévonian Ahir, kajadian 375-360 juta taun ka tukang.
  3. Peristiwa Kapunahan Perm-Trias, kajadian 252 juta taun ka tukang.
  4. Peristiwa Kapunahan Trias-Jura, kajadian 201,3 juta taun ka tukang.
  5. Peristiwa Kapunahan Kapur-Térsier, kajadian 66 juta taun ka tukang.
  6. Peristiwa Kapunahan Holosen, lumangsung.

Réferénsi[édit | édit sumber]

  1. "Definition of mass extinction | Dictionary.com". www.dictionary.com. Diakses tanggal 2019-11-17.