Porog

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian


Beurit katéwak alatan asup ka porog

Porog nyaéta hiji alat/parabot anu dijieun pikeun néwak sasatoan liar, utamana sasatoan anu matak ngaruksak kana tatanén jeung ingon-ingon ku lantaran bisa ngabalukarkeun karugian. Porog dina wangunna bisa mangrupa kandang, jaring, lém/geutah leugeut jeung alat séjén anu dijieun kalawan maksud pikeun néwak, nyangkalak, nyerek sato anu digolongkeun kana hama.[1]

Pedaran[édit | édit sumber]

Porog ngahaja dijieun pikeun newak sasatoan utamana anu matak ngaganggu kana pepelakan leuwih jauh katengtreman hirup, Dina kanyataan porog pikeun sasatoan geus dijieun ku alatan loba pamaksudan, mimiti ngusir hama, ngahaja arék diarah daging jeung buluna, hasilna bisa waé pikeun dijual hirup-hirup atawa dina kaayaan paéh. Neupi kapalebah dieu porog dijieun pikeun maksud néang kauntungan.

Aya ogé porog anu dijieun pikeun ngurangan jumlah hama tur ngajaga ulah ngaranjah kana leuit tempat nyimpen hasil panén, pepelakan jeung ingon-ingon saperti : beurit, careuh, bagong, manuk, bayawak, jeung réa-réa deui.[2] kauntungan séjén tina porog nyaéta pikeun ngariksa sasatoan hama sangkan ulah loba teung jumlahna ku alatan ieu bisa ngurangan karuksakan anu bisa waé dibalukarkeun ku ieu hama, utamana pikeun sasatoan anu dilindungi ku alatan jumlahna anu ngan saeutik deui, porog bisa dipaké pikeun ngajaga, nyingkahkeun, atawa ngurangan sato-sato anu sok ngaganggu (predator)[3][4]

Dicutat tina[édit | édit sumber]

Tutumbu kaluar[édit | édit sumber]


Nulis.jpg