Putra Mahkota Euimin

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Putra Mahkota Euimin

Pangeran Kaisaryah Yéong, Makuta pangeran Uimin (Euimin), dipikawanoh minangka Yi Un, Yi Eun, Lee Eun, jeung Pbb Yi (babar di Déoksugung{{lahirmati|Deoksugung, Seoul|20|10|1897|Balai Nakseon, Changdeokgung

Awal kahirupan[édit | édit sumber]

Pangeran dibabarkun tanggal 20 oktober 1897 di DeoksugungSeoul salaku putra ka 7 Gojong, Kaisar Gwangmu, jeung pamajikan kaduana, Nu dipihormat Selir Seon-yeong, anu ngabogaan gelar anumerta Putri Sunhéon. Manéhna ogé dulur téré Kaisar Sunjong jeung Yi Kang ti indung nu béda. Manéhna dibéré gelar Pangeran Kaisar Yeong dina taun 1900, jeung jadi Putra mahkota dina taun 1907, sanajan manéhna leuwih ngora ti Pangeran Yi Kang. Pangeran Yi Kang teu boga pangaruh nu kuat ka tahta ku sabab indungna sorangan, Nona Jang, geus tilar dunya.

Dina bulan Désémber taun 1907, manéhna dibawa ka Jepang salaku preteks palajaran sarta manéhna kawin ka Putri Masako ti Nashimoto (4 nopémber taun 1901 – 30 April 1989), budak cikal ti Pangeran Nashimoto Morimasa, dina tanggal 28 April taun 1920 di Tokyo. Dina taun 1910, Kaisar Sunjong dipaksa ngabdi diri ku Jepang, manéhna dibéré gelar Paduka Putra Mahkota ti Korea. Dina tanggal 24 April 1926, manéhna jadi Raja Ri ti Korea (dipupus gelar daulatna Koréa sanggeus Perjangjian Anéksasi Jepang-Koréa) waktu Kaisar Sunjong tilar dunya.

Karir militer[édit | édit sumber]

Pangeran Yi Eun (ogé katelah Pangeran Ri Gin di Jepang) gawé di Tentara Jepang salaku Komandan Perwira tina resimen ka-59, Divisi Depot ka-4, Divisi nu ka 51. Manéhna ogé digawé di Angkatan Darat Kaisar Jepang kalayan jadi Jenderal, nu jadi pupuhu Pasukan Udara Angkatan Darat Kaisar Jepang. Manéhna saterusna digawé minangka instruktur staff Militer di Paguron Luhur nu ngahiji jeung Inspektorat Jenderal Militer Latihan sarta jadi anggota Déwan Panaséhat Militer Jepang salila perang.[1]

Kahirupan ahir[édit | édit sumber]

Sanggeus Koréa jadi misah ti Kakaisaran Jepang dina taun 1945, manéhna ménta idin ka Présidén Syngman Rhee pikeun bisa balik deui ka Koréa jeung kulawarga na, tapi paméntana ditolak. Pangeran ditawaran hiji posisi salaku Duta Besar Koréa di Istana St. James dina taun 1960, tapi ditolak ku alesan kaséhatanna. Dina bulan nopémber 1963, (kalayan paménta Présidén Park Chung-hee) manéhna jeung pamajikanana, Putri Mahkota Yi Bangja, datang deui ka Koréa munggaran deui sanggeus 56 taun tapi pangeran geus teu sadar ku sabab panyakit Thrombus sarta buru-buru dibawa ka Rumah Sakit Séoul Sungmo ti Bandara, ngan bisa saré dina kasur salila hirupna.

Di mangsa ahirna, manéhna cicing di Balai Nakséon, Changdéokgung, urut padumukan karajaan istana di Séoul jeung Yi Bangja sarta ad nu pang leutikna Putri Déokhye. Tujuh taun sanggeus balik ka nagara-na, manéhna tilar dunya dina tanggal 1 Méi taun 1970 di Balai Nakséon, Istana Changdéok , Seoul. Manéhna dimakamkan di Hongyureung di Namyangju, deukeut Séoul nu ilahar dipikawanoh ku ngaran anumerta Putra Makuta Pangeran Euimin of Koréa.

Katurunan[édit | édit sumber]

  • Yi Jin (李晋) (18 agustus 1921 – 11 May 1922), putra cikal Pangeran Eun jeung pamajikanana, Yi Bangja. Manéhna diracun pas keur datang ka Koréa jeung kolotna. Pamakaman na tanggal 17 Méi taun 1922 sarta manéhna dimakamkeun di Korea.
  • Yi Gu (李玖) (29 désémber taun 1931 – 16 juli 2005), putra kadua Pangeran Eun jeung pamajikanana, Putri Bangja. Pangeran Gu jadi pupuhu wangsa Kakaisaran nu ka-29 ku lantaran bapana tilar dunya.

Gelar ti lahir[édit | édit sumber]

  • Sri Paduka Pangeran Eun Koréa (1897-1900)
  • Kaisar Pangeran Kaisaryah Yéong Koréa (1900-1907)
  • Sri Paduka Makuta pangeran Eun Koréa (1907-1970)
    • Sri Paduka Makuta pangeran Lee of Korea (1910-1926)
    • Paduka Raja Lee of Korea (1926-1945)
  • Putra Makuta Pangeran Euimin Koréa (Gelar Anumerta)

Catetan[édit | édit sumber]

  1. Steen Ammentorp, Generals of WWII, http://www.generals.dk/general/Yi/Un_Prince/Japan.html.
Nulis.jpg