Santri

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Santri di Madiun taun 1867

Santri nyaéta anu keur dialajar di pasantrén salian ti éta istilah santri ogé ditujukeun pikeun jalma nu sok ngingilu dina kagiatan kaagamaan atawa ogé jelema nu sok nuturkeun Kyai.[1] Kecap santri hartina murid dina basa Jawa/basa Sunda asalna tina kecap “cantrik” (Sunda:Catrik) (Basa Sangsakerta, atawa mungkin basa Kawi) anu hartina jelema anu teu weléh nuturkeun guru.[2]

Istilah santri ogé kapanggih dina basa Tamil, anu hartina 'guru ngaji'.[3] Ana pon C.C Berg mah boga sawangan yén éta istilah santri téh asalna tina istilah “shastri”, anu dina basa India mah hartina jelema anu nyaho buku-buku suci agama Hindu atawa saurang sarjana ahli kitab suci agama Hindu.[2] Sakapeung sok dianggap minangka gabungan kecap saint (manusa hadé) jeung rarangkén tra (resep nulungan), jadi kecap pasantrén hartina bisa jadi tempat pangatikan jalma-jalma hadé.[3]

Aya ogé istilah santri kalong, nu ilahar dipasantrén, nyaéta sebutan pikeun santri nu ngilu diajar jeung ngaji tapi teu matuh cicing dipasantrén, kusabab imahna deukeut jeung pasantrén.[4]

Kiwari Presidén geus nangtukeun poé santri nasional ping 22 Oktober. Jadi unggal kaping 22 oktober téh kiwari mah dipiéling jadi poé santri nasional.[5]

Tingali ogé[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Online, NU. "Siapa Santri Itu? Ini Penjelasan Rais ‘Aam dan Ketum PBNU | NU Online". nuonline (dalam en-GB). Diakses tanggal 2017-10-23. 
  2. a b "Ngaguar Istilah Agama | nujabar.or.id". nujabar.or.id (dalam id-ID). Diakses tanggal 2017-10-23. 
  3. a b "Asal kata Santri dan Murid : Berasal dari Hindu? (I)". Dinul Islam News. http://www.dinulislamnews.com/2016/11/asal-kata-santri-dan-murid-berasal-dari.html. Diakses pada 2017-10-23 
  4. "Resmikan Pesantren Darurrahman, Menag Kenang Saat Jadi Santri Kalong". www2.kemenag.go.id. Diakses tanggal 2017-10-23. 
  5. Indonesia, CNN. "Di Balik Sejarah Hari Santri Era Jokowi" (dalam bahasa en). CNN Indonesia. https://www.cnnindonesia.com/nasional/20171020193024-20-249867/di-balik-sejarah-hari-santri-era-jokowi/. Diakses pada 2017-10-24 
Nulis.jpg