Santri

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Santri di Madiun taun 1867

Santri nyaeta sesebutan pikeun murid anu keur dialajar di pasantrén. Kecap santri hartina murid dina basa Jawa/basa Sunda asalna tina kecap “cantrik” (Sunda:Catrik) (Basa Sangsakerta, atawa mungkin basa Kawi) anu hartina jelema anu teu weléh nuturkeun guru.

Istilah santri ogé kapanggih dina basa Tamil, anu hartina 'guru ngaji'. Ana pon C.C Berg mah boga sawangan yén éta istilah santri téh asalna tina istilah “shastri”, anu dina basa India mah hartina jelema anu nyaho buku-buku suci agama Hindu atawa saurang sarjana ahli kitab suci agama Hindu. Sakapeung sok dianggap minangka gabungan kecap saint (manusa hadé) jeung rarangkén tra (resep nulungan), jadi kecap pasantrén hartina bisa jadi tempat pangatikan jalma-jalma hadé.

Tingali ogé[édit | sunting sumber]


Nulis.jpg