Basa Kawi

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
aksara kawi

Basa Kawi nyaéta salah sahiji jenis basa anu pernahna tumuwuh di pulo Jawa dina mangsa karajaan-karajaan Hindu-Buda, dipaké pikeun nulis karya-karya sastra.[1] Dina tradisi Jawa basa Kawi ogé disebut basa Jawa Kuna, anu mangrupa basa Jawa Kuna murni nu dipangaruhan ku Basa Sansekerta.[1] Istilah kawi ogé miboga harti penyair, sedengkeun karya sastra anu dijieun ku penyair disebut kakawin, anu mangrupa wangun puisi sarta sajak.[1] Basa Kawi mimiti dipikawanoh dina mangsa Karajaan Singasari di Jawa, sedengkeun anu leuwih anyar ditimukeun dina mangsa Karajaan Majapahit ogé di pulo Jawa jeung Bali, Kalimantan jeung Sumatera.[2] Basa tumuwuhna saluyu jeung tumuwuhna kahirupan manusa.[2] kitu deui basa kawi, basa kawi anu digunakeun masarakat Jawa saprak abad ka-1 nepi ka abad ka-15.[2] Dina abad ka-1 nepi ka abad ka-6 masih kénéh dina tutur lisan.[2] Basa Kawi kapangaruhan ku Basa Sanskerta nepi ka 45%.[2] Mulai abad ka-7 nepi abad ka-15 basa Kawi dipaké dina basa lisan boh tulis.[2] jadi ti mimiti abad ka-16 nepi ka ayeuna anu dipaké nyaéta Basa Jawa kiwari anu mangrupa pengembangan tina basa kawi.[2]

Referensi[édit | édit sumber]

  1. a b c (id)Bahasa Kawi (diaksés tanggal 14 januari 2012)
  2. a b c d e f g (id)Tembung Jawi (diaksés tanggal 14 januari 2012)


Nuvola apps bookcase.png