Karajaan Singasari

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Singasari

ꦱꦶꦔ꧀ꦲꦱꦫꦶ

1222–1292
al=|pus|250x250px|Lokasi {{{common_name}}}
Perkembangan Kerajaan Singhasari pada masa pemerintahan Kertanegara
Ibu kota Kutaraja Singhasari, sebelumnya disebut Tumapel
Bahasa Jawa Kuno, Sanskerta
Agama Siwa-Buddha (Hindu dan Buddha), Kejawen, Animisme
Bentuk pemerintahan Monarki
Raja
 -  1222-1227 Ken Arok
 -  1268-1292 Kertanegara
Sejarah
 -  Perang Ganter 1222
 -  Serangan Jayakatwang dari Gelang-gelang 1292
Mata uang Koin emas dan perak
Pendahulu
Pengganti
pra=|al=|22x22px Kadiri
Majapahit pra=|al=|22x22px
Warning: Value not specified for "common_name"
Arca Prajnaparamita ieu kapanggih deukeut kuil Singhasari perwujudan dipercaya jadi patung Ken Dedes (kumpulan Nasional Museum Indonésia). Kaéndahan patung ieu ngagambarkeun subtlety kasenian budaya Singhasari.

Singasari ( hanacaraka : ꦏꦫꦠꦺꦴꦤ꧀ꦱꦶꦔ꧀ꦲꦱꦫꦶ ) Atawa kadang ditulis Singhasari atanapi Singosari, nyaéta karajaan di Jawa Timur, nu diadegkeun ku Ken Arok di 1222 .[1] Lokasi karajaan ieu kiwari diperkirakeun jadi di wewengkon Singasari, Ciamis .[2]

Ngaran Ibu kota[édit | édit sumber]

Dumasar kana prasasti Kudadu , nami resmi ti karajaan nyata karajaan Singhasari Tumapel. Nurutkeun Nagarakretagama , nalika éta munggaran diadegkeun di 1222 , Ibu na Tumapel ngaranna Kutaraja.

Dina 1253 , Raja Wisnuwardhana ngangkat putrana Kertanagara sakumaha yuwaraja sarta ngaganti ngaran ibukota kana Singhasari. Ngaran Singhasari nu nami ibukota lajeng malah hadé dipikawanoh ti nami Tumapel. Ku kituna, Tumapel karajaan ieu ogé dipikawanoh ku nami Singhasari karajaan.

Ngaran Tumapel ogé nembongan dina hikayat Cina ti Dinasti Yuan kalawan ejaan Tu-ma-pan.

Mimiti ngadeg[édit | édit sumber]

Nurutkeun Pararaton , Tumapel mimitina ukur wewengkon bawahan Kadiri Ageung . Anu ngajabat salaku akuwu (sarimbag camat) Tumapel lamun Ametung tunggul . Anjeunna ditelasan ku cara maké hiji Propinsi Jawa Tengah Kabupatén ku penjaga sorangan ngaranna Ken Arok , anu lajeng janten akuwu anyar. Ken Arok ogé pamajikan ka nikah tunggul Ametung ngaranna Ken Dedes . Ken Arok lajeng maksudna pikeun ngaleupaskeun Tumapel daya Kadiri Ageung .

Dina taun 1254 ngeunaan permasalahan antara Kertajaya raja Kadiri Ageung ngalawan brahmins . The Brahmans sarta ngagabung ku Ken Arok, anu dijadikeun dirina raja munggaran Tumapel judulna Sri Rajasa Sang Amurwabhumi. Perang ngalawan Karajaan Kadiri bitu di Désa, nu dimeunangkeun ku pihak Ganter Tumapel.

Nagarakretagama ogé nyebutkeun taun anu sarua pikeun ngadegna Karajaan Tumapel, tapi teu nyabit nami tina Ken Arok . Dina naskah éta, pangadeg Karajaan Tumapel ngaranna antler Rajasa Sang Girinathaputra ngéléhkeun Kertajaya raja Karajaan Kadiri.

Di Malurung Prasasti atas nama Kertanagara taun 1255 , nyebutkeun yén pangadeg Karajaan Tumapel nyaéta ngeunaan Gusti Siwa. Sugan ieu nami judul anumerta of antler Rajasa, sabab di Nagarakretagama arwah ti pangadeg Karajaan Tumapel disembah sakumaha Siwa . Sajaba ti éta, Pararaton ogé disebutkeun yén, saméméh advancing gelut ngalawan Karajaan Kadiri, Ken Arok mimitina ngagunakeun nickname of Gusti Siwa.

Rajasa Dinasti silsilah[édit | édit sumber]

jmpl| Nasab Rajasa Dinasti sahiji prasasti jeung naskah sumber kepujanggaan

Rajasa dinasti silsilah, kulawarga fatwa ngeunaan Singhasari jeung Majapahit. Pamingpin anu ditandaan kalawan blok warna dina gambar ieu.[3]

Rajasa Dinasti , diadegkeun ku Ken Arok. Kulawarga karajaan janten pangawasa Singasari, sarta nuluykeun di Karajaan Majapahit . Aya béda antara Pararaton jeung Nagarakretagama dina urutan nyabit raja Singhasari.

Vérsi Pararaton
  1. Ken Arok landian Rajasa Sang Amurwabhumi ( 1222 - 1247 )
  2. Anusapati ( 1247 - 1249 )
  3. Tohjaya ( 1249 - 1250 )
  4. Ranggawuni landian Wisnuwardhana ( 1250 - 1272 )
  5. Kertanagara ( 1272 - aya 1292 )
Vérsi Nagarakretagama
  1. Rangga Rajasa Sang Girinathaputra ( 1222 - 1227 )
  2. Anusapati ( 1227 - 1248 )
  3. Wisnuwardhana ( 1248 - 1254 )
  4. Kertanagara ( 1254 - aya 1292 )

Carita kasuksesan raja Tumapel versi Pararaton tinged banjir getih dijieun dendam. Ken Arok ditelasan Anusapati (stepson). Anusapati ditelasan Tohjaya (putra ti Ken Arok tina concubines). Tohjaya maot pemberontakan Ranggawuni (kids Anusapati ). Ngan Ranggawuni diganti Kertanagara (putra nya) péacefully. Bari versi Nagarakretagama euweuh mention nu rajapati nu ngagantian raja raja saméméhna. Hal ieu bisa kaharti ku sabab Nagarakretagama mangrupa kitab pujian keur Hayam Wuruk, raja Majapahit . acara katurunan éta befell Baduy Hayam Wuruk dianggap salaku aib a.

di antara raja leuwih ngan Wisnuwardhana na Kertanagara anu kapanggih keur nyebarkeun prasasti salaku bukti sajarah maranéhanana. Dina Prasasti Di Malurung (dikaluarkeun Kertanagara on pesenan Wisnuwardhana ) mucunghul mun nelepon Tohjaya salaku raja Karajaan Kadiri, teu raja Tumapel. Ieu reinforces kabeneran tina warta di Nagarakretagama . Prasasti ieu dikaluarkeun ku Kertanagara taun 1255 salaku Raja bawahan di Karajaan Kadiri. Ku kituna, warta yén Kertanagara naek tahta dina 1254 bisa didebat. Chances aya nu Kertanagara janten viceroy di Kadiri Karajaan kahiji, dina 1268 anjeunna enthroned di Singhasari. grafik silsilah salian ieu runtuyan pangawasa Rajasa Dinasti, asalna ti Pararaton .

Prasasti Di Malurung[édit | édit sumber]

Mandala Amoghapasa of Singhasari jaman (abad ka 13th), parunggu, 22,5 x 14 cm. Kumpulan Museum bulu Indische Kunst, Berlin-Dahlem, Jerman.

Kapanggihna prasasti Dina Malurung masihan pandangan sejen nu béda ti versi Pararaton anu dipikawanoh ngeunaan sajarah Tumapel.

Tumapel disebutkeun Karajaan diadegkeun ku Rajasa, nicknamed "tina Gusti Siwa", sanggeus nalukkeun karajaan Kadiri. Saatosna, karajaan beulah jadi dua, Tumapel dipingpin Anusapati bari Kadiri Ageung dipingpin Bhatara Parameswara (aka Mahisa Wonga Teleng ). Parameswara diganti ku Guningbhaya , teras Tohjaya . Samentara éta, Anusapati diganti ku Seminingrat anu nyepeng Wisnuwardhana . Di Malurung prasasti ogé nyebutkeun yén sanggeus pupusna Tohjaya , Tumapel karajaan jeung karajaan Kadiri reunited ku Seminingrat. Kadiri Ageung janten karajaan bawahan dipingpin ku putrana, nyaéta Kertanagara .

Pamaréntah gabungan[édit | édit sumber]

Pararaton jeung Nagarakretagama nyebut pamaréntah maranéhna dibagikeun antara Wisnuwardhana na Narasingamurti . Dina Pararaton disebutkeun ngaran aslina Narasingamurti nyaéta Mahisa Campaka .

Lamun carita kup katurunan di Pararaton bener hal, mangka éta anu dipikaharti hajat tina aturan joint ieu mangrupa usaha di rekonsiliasi antara dua grup rival. Wisnuwardhana téh putu Ametung tunggul bari Narasingamurti téh putu ti Ken Arok .

Kamulyaan[édit | édit sumber]

Kertanagara éta raja panungtungan sarta raja gréatest dina sajarah Singhasari ( 1272 - aya 1292 ). Anjeunna raja munggaran anu Mindahkeun horizons maranéhna luar Jawa . Dina 1275 anjeunna dikirim pasukan ekspedisi Pamalayu sangkan Sumatra salaku bulwark dina nyanghareupan perluasan bangsa Mongol . Dina waktu éta pangawasa Sumatera nyaéta karajaan Dharmasraya (tuluyan tina Royal Melayu ). karajaan ieu pamustunganana dianggap geus subdued, kalawan dispatches bukti yén Amoghapasa patung Kertanagara , minangka tanda silaturahim antara dua nagara.

Dina 1284 , hiji ekspedisi Kertanagara ogé ngawasa Bali . Dina 1289 Kaisar Kublai Khan dikirim utusan ka pamundut Singhasari yén Java sadar ku kadaulatan tina éta Mongol . Tapi pamundut ieu ditampik emphatically ku Kertanagara . Nagarakretagama nyebut wewengkon Singhasari bawahan luar Java salila Kertanagara antara séjén Indonésia , Bali , Pahang , deserts , sarta Bakulapura .

Runtuh[édit | édit sumber]

kuil Singhasari diwangun salaku tempat beternak Kertanegara , raja pamungkas Singhasari.

Singhasari karajaan éta sibuk ngirim pasukan pakarang luar Java pamustunganana ngalaman porous asup ka jero. Dina 1292 hiji pemberontakan Jayakatwang bupati Gelanggelang , saha misan a, sakali beuteung, kitu ogé dulur tina Kertanagara sorangan. Dina serangan nu Kertanagara tiwas.

Runtagna Singhasari, Jayakatwang jadi raja sarta ngawangun hiji ibukota anyar dina Karajaan Kadiri. Tumapel-Singhasari sajarah Karajaan sumping ka hiji tungtung.

Hubungan jeung Majapahit[édit | édit sumber]

Pararaton, Nagarakretagama, sarta prasasti Kudadu ngabejaan Raden Wijaya incu Narasingamurti nu janten hukum Kertanagara kabur ti pati. Hatur nuhun kana pitulung Aria Wiraraja (lawan pulitik Kertanagara ), anjeunna engké pardoned ku Jayakatwang jeung dibéré hak nyetél désa Majapahit .

Dina 1293 sumping tentara Mongol dipingpin ku Ike Mese nalukkeun Java . Aranjeunna dipaké Raden Wijaya ngéléhkeun Jayakatwang di Kadiri Ageung. Runtagna Kadiri, Raden Wijaya kalayan halus trik ganti baju ngusir Mongol tentara kaluar tina tanah Jawa.

Raden Wijaya lajeng nyetél éta Karajaan Majapahit salaku tuluyan tina Singhasari, sarta nyatakeun dirina minangka anggota Rajasa Dinasti, dinasti diadegkeun ku Ken Arok .

Tempo ogé[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Komandoko, Gamal (2010). Ensiklopedia Pelajar dan Umum (dalam Indonesian). Pustaka Widyatama. ISBN 9789796103713. 
  2. Anshoriy,Ch, HM Nasruddin (2008-01-01). Neo Patriotisme ; Etika Kekuasaan dalam Kebudayaan Jawa (dalam Indonesian). Lkis Pelangi Aksara. ISBN 9789791283670. 
  3. Bullough, Nigel (1995). Historic East Java: Remains in Stone. Jakarta: ADLine Communications. pp. 116–117. 

bacaan salajengna[édit | édit sumber]

  • Poesponegoro & Notosusanto (ed.). 1990. Indonesian Sajarah Nasional Jilid II. Jakarta: Balé Pustaka
  • Purwadi. 2007. Sajarah ti Kings Jawa. Yogyakarta: Studi Media
  • Rm Mangkudimedja. 1979. Serat Pararaton Jilid 2. Jakarta: Departemen Pendidikan dan Kebudayaan, Sastra Book Publishing Project Indonésia sarta Wewengkon
  • Slamet Muljana . 2005. Ka puncak grandeur (reissue 1965). Yogyakarta: LKIS
  • Slamet Muljana. 1979. Nagarakretagama jeung Tafsir sajarah. Jakarta: Bhratara

Tumbu éksternal[édit | édit sumber]