Sawo

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search
Sawo
Buah sawo
Klasifikasi ilmiah
Karajaan: Spermatophyta
Divisi: Angiospermae
Kelas: Dicotyledonae
Order: Ebenales
Kulawarga: Sapotaceae
Génus: Achras atau Manilkara
Spésiés: Acrhras zapota. L (Manilkara achras)

Sawo ngaran sarupaning buah, ari bangunna jeung gedéna saperti endog meri[1]

Sajarah singget[édit | édit sumber]

Sawo anu disebut neesbery atawa sapodilas nyaéta pepelakan buah mangrupa anu asalna ti Guatemala (Amérika Tengah), Mexico sarta Hindia Kulon. Tapi di Indonésia, pepelakan sawo geus lila dipikawanoh sarta loba dipelak mimitian ti tempat anu dataranna handap sarta jangkungna 1200 m dpl, kawas di Jawa sarta Madura.

Mangpaat pepelakan[édit | édit sumber]

Mangpaat pepelakan sawo nyaéta minangka kadaharan buah seger atawa bahan olahan kawas és krim, selai, sirop atawa diferméntasi jadi anggur atawa cuka. Sajaba ti éta, mangpaat séjén pepelakan sawo dina kahirupan manusa nyaéta:

  • Pepelakan penghijauan di lahan-lahan garing sarta kritis.
  • Pepelakan hias dina pot sarta apoték hirup pikeun kulawarga;
  • Pepelakan penghasil buah anu bergizi luhur; sarta bisa dijual di jero sarta luar nagari anu mangrupa asal pendapatan ékonomi pikeun kulawarga sarta nagara;
  • Pepelakan penghasil geutah pikeun bahan baku industri permén karét;
  • Pepelakan penghasil kai anu pohara alus pikeun nyieun perabotan rumah tangga.

Séntra Tanaman[édit | édit sumber]

Pengembangan budidaya sawo geus ngalegaan ampir di sakumna Indonésia. Dina taun 1990 aréal penanaman sawo aya di 22 propinsi, kajaba N.T.T, Maluku, Irian Jaya, sarta Timor Wétan. Propinsi anu kaasup katagori lima badag sentra produsén sawo dina taun 1993 nyaéta Jawa Kulon, Jawa Tengah, Jawa Wétan, D.I.Yogyakarta, sarta Kalimantan Kulon. [2]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. RA,Danadibrata.2006.Kamus Basa Sunda. Bandung:Gawé bareng PT Kiblat Buku Utama jeung Universitas Padjadjaran.Kaca 617
  2. (id)[1](diakses tanggal 16 oktober 2011)