Selandia (buana)

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Topografi Selandia. Tenggengan nu ngampar ka kalér jeung tenggara ngajauhan Selandia Anyar dipertimbangkeun sanés bagian peupeusan buana, atawa Australia (kénca luhur), Fiji, atawa Vanuatu (tengah luhur).[1]

Selandia, ogé kawanoh salaku Tasmantis atawa buana Selandia Anyar, nyaéta hiji peupeusan buana jero laut nu tikerelep sanggeus peupeus ti Australia 60–85 juta taun baheula, misah ti Antartika antara 85 jeung 130 yuta taun baheula.[2] Selandia meureunan geus tikerelep sakabéhna saprak 23 juta taun baheula,[3][4] jeung kalobaannana (93%) tetep aya di jero Samudra Pasifik.

Selandia legana 3,500,000 square kilometres (1,400,000 sq mi), leuwih ti Greenland atawa India, jeung kira-kira saparo legana Australia. Ngampar ti Kaledonia Anyar di kalér nepi jauh ka Kapuloan sub-antartika Selandia Anyar di kidul (ti 19° lintang kidul nepi ka 56° lintang kidul,[2] kira-kira sarua jeung Haiti nepi ka Teluk Hudson atawa ti Sudan nepi ka Swédia). Selandia Anyar mangrupa bagian nu pangluasna ti Selandia nu aya di luhureun paroman laut.

Babagian pulitis[édit | édit sumber]

Jumlah aréa daratan (kaasup bidang cai dina daratan): ~ 286,655 km2 (110,678 sq mi)

Populasi[édit | édit sumber]

  • Kaledonia Anyar - 250,000
  • Selandia Anyar- 4,4 yuta
  • Kapuloan Norfolk - 2.141
  • Pulo Lord Howe - 347

Jumlah populasi: 4,65 yuta

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. "Figure 8.1: New Zealand in relation to the Indo-Australian and Pacific Plates". The State of New Zealand’s Environment 1997. 1997. Diakses tanggal 2007-04-20. 
  2. a b Keith Lewis; Scott D. Nodder and Lionel Carter (2007-01-11). "Zealandia: the New Zealand continent". Te Ara – the Encyclopedia of New Zealand. Diakses tanggal 2007-02-22. 
  3. "Searching for the lost continent of Zealandia". The Dominion Post. Citakan:ISO date/en. http://www.stuff.co.nz/4219871a11.html?source=RSSnationalnews_20070929. Diakses pada 2007-10-09. "We cannot categorically say that there has always been land here. The geological evidence at present is too weak, so we are logically forced to consider the possibility that the whole of Zealandia may have sunk." 
  4. Campbell, Hamish; Gerard Hutching (2007). In Search of Ancient New Zealand. North Shore, New Zealand: Penguin Books. pp. 166–167. ISBN 978-0-14-302088-2. 

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]

Coordinates: 40°S 170°E / 40°S 170°E / -40; 170


Gnome-globe.svg